Babiččin mazanec

Pokud ještě stále kupujete toto velikonoční pečivo v obchodě, je čas změnit to :) Jednoduchý recept, který zvládnete připravit i vy. Toto byla jen zkouška a na velikonočním stole určitě nebude chybět. Autor: Jaja

Přidal:, 19.3.2019
Kategorie: Sváteční pečení, Mazanec, Velikonoce
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Babiččin mazanec

Suroviny

400 mlvlažné mléko
200 gměkké máslo
2 lžícerum
60 gdroždí
1 balíčekvanilkový cukr
1 kgpolohrubá mouka
1/2 lžičkysůl
4 ksžloutek
200 gcukr krupice
vejce na potření
mandle na ozdobu
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme kvásek - trochu mléka ohřejeme, přidáme lžičku cukru a droždí. Necháme na teplém místě stát asi 15 minut a potom kvásek přidáme k mouce, zbývajícímu cukru, soli, vanilce. Potom přidáme žloutky, zbylé mléko, rum a rozpuštěné máslo. Vše spolu zpracujeme a necháme kynout na teplém místě asi hodinu.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Po hodině těsto rozdělíme na polovinu a vytvarujeme bochánky, které přendáme na papírem vyložený plech a necháme pod utěrkou kynout ještě 15 minut.
  3. Potom povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Pečeme na 200 stupňů 10 minut, potom teplotu stáhneme na 150 a dopékáme dalších 30-40 minut.