NejRecept.cz Dezerty Koláče Babiččin ořechový koláč (fotopostup krok za krokem)
Babiččin ořechový koláč (fotopostup krok za krokem)
Recept Babiččin ořechový koláč (fotopostup krok za krokem)
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Mineralka

Není nad staré tradice. Babiččin jablečný nebo ořechový koláč je to nejlepší, co může být. Dokonce si troufám říct, že tenhle je opravdu nejlepší z nejlepších. Doporučuji vyzkoušet. Určitě nebudete litovat. Autor: Mineralka

Mineralka Mineralka    ·   28.5.2025

Babiččin ořechový koláč (fotopostup krok za krokem)

Není nad staré tradice. Babiččin jablečný nebo ořechový koláč je to nejlepší, co může být. Dokonce si troufám říct, že tenhle je opravdu nejlepší z nejlepších. Doporučuji vyzkoušet. Určitě nebudete litovat. Autor: Mineralka

30 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

400 g
polohrubá mouka
3 lžíce
moučkový cukr
2 ks
žloutek
2 lžíce
kysaná smetana
1 bal.
prášek do pečiva
250 g
máslo

Náplň:

300 g
mleté vlašské ořechy
6 ks
žloutek
8 ks
bílek
250 g
krystalový cukr
1 bal.
vanilkový cukr

Dále:

na posypání
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Možná tenhle koláč znáte ne s ořechy, ale s mákem, případně jen s jablky nebo dokonce jako kombinaci máku s jablky, či ořechů s jablky. Je to opravdu velmi variabilní recept, který můžete doplnit o jakékoli ovoce a podle vlastní chuti nahradit ořechy za mák nebo kokos.

  1. Máslo nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Přidáme žloutky, smetanu, prášek do pečiva, moučkový cukr a nakonec i mouku. Vypracujeme kompaktní těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek.
  2. Bochánek rozdělíme na polovinu a nejprve rozválíme jednu část těsta (klasický velký plech 35 x 35 cm). Pomocí válečku ji přeneseme na plech, který jsme vymazali tukem a vysypali moukou.
  3. Druhé těsto dáme stranou a připravíme náplň. Bílky a žloutky oddělíme. Mleté ořechy, žloutky a cukr (krystalový i vanilkový) vyšleháme metličkou. Následně do této hmoty přidáme vyšlehaný sníh z bílků. Naneseme na těsto a hezky uhladíme.
  4. Rozválíme druhý plát těsta a položíme na náplň. Vrch propícháme vidličkou a dáme péct.
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 35 minut.
  6. Po upečení necháme koláč vychladnout a vrch poprášíme cukrem.

Koláč chutná výborně nejen čerstvě po upečení, ale i po několika dnech. Stačí ho jen skladovat v uzavřené nádobě, ideálně na chladném a tmavém místě. Máte chuť na další tradiční koláč podle receptů našich babiček? Vyzkoušejte tenhle jablečný mřížovník – nejenže je velmi chutný, ale také rychlý a jednoduchý na přípravu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář