Babiččina vánočka

Tento recept mám od své babičky, je křehká a nadýchaná. Dělávám ji každý rok na Vánoce a tak si připomínám svoji babičku v tom nejkrásnějším období v roce. Miluji Vánoce, ta vůně při pečení všech dobrot, ta atmosféra a klid v duši. Autor: Adddy

Přidal:, 5.12.2016
Kategorie: Vánoce, Pečivo
Babiččina vánočka

Suroviny

1/2 kghladké mouky
10 lžičekcukru
2 kscelá vejce
špetkasoli
půlkostky droždí
10 dkgrozpuštěného másla
mléko dle potřeby
hrozinky

Postup přípravy

  1. Do mísy dáme hladkou mouku, cukr, sůl, vejce, rozdrobené droždí. Rozpuštěné máslo smícháme s mlékem a vše zalijeme, necháme trochu rozpustit droždí, přisypeme hrozinky a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
  2. Těsto si rozdělíme na 2 větší díly a 1 menší. Větší díly rozkrojíme na 3 stejné díly, vyválíme z nich válečky a spleteme klasickým copem. Cop přeneseme na vymazaný plech a upleteme si další cop, ten položíme na ten první.
  3. Menší díl rozkrojíme na 2 díly, vyválíme 2 válečky a jen je stočíme a položíme na již upletené 2 copy. Pomažeme olejem a pečeme při 150 °C do zlatova. Mě sice praskla, ale na chuti to nic nezmění :-) Dobrou chuť