Babiččiny koblihy

Věděli jste, že pokud do těsta na koblihy zamícháte rum, nebudou pít olej při smažení, tím pádem budou mnohem méně mastné. Rum zabraňuje nasáknutí oleje do těsta a koblihy jsou mnohem chutnější a nezatěžují tak žaludek. I když řekněme si pravdu, toto jídlo je velmi těžké, ale naše babky ho dělali s takovou láskou, že jsme jim nemohli odolat. Nebíčko v tlamičce, dokonce mi ani džem, ani povidla, ani posyp moučkovým cukrem nechybí. Autor: Janka

Přidal:Janaha, 17.1.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Babiččiny koblihy

Suroviny

750 gpolohrubé mouky
asi 450 mlmléka (vody)
50 mlrum
5 ksžloutků
3 lžícemoučkového cukru
špetkasoli
75 grozpuštěné máslo
1 kostkadroždí (42g)
džem a moučkový cukr
olej na smažení

Postup přípravy

  1. Těsto jsem dělala v domácí pekárně. Pokud budete dělat ručně, udělejte si kvásek ze 100 ml mléka, lžičky cukru a droždí a spracujte si poměrně tuhé, ale měkké těsto a nechte ho dobře vykynout.
  2. Mléko přidávejte postupně, podle potřeby. Část mléka můžete nahradit vodou, moje babička to dělala běžně.
  3. Po vykynutí těsto na pomoučeném vále velmi jemně rozválíme na asi 1,5 cm a vykrajujeme menší koblihy (průměr 5 / 6cm), nechám je ještě na desce chvilku podkynout (cca 20 - 30 minut) a smažit ve vyšší vrstvě oleje do zlatova (koblihy musí v oleji plavat).
  4. Koblížky neplním, džem dávám navrch a na talíři je ještě zlehka pocukruji. Ale ja sním i bez džemu, bez cukru, mňamka :)

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne