Babiččiny koblihy s bílkovou pěnou

Tak konečně po třech měsících jsem se dostala i k vaření a pečení. Myslím, že dost bylo vylehávání v posteli, i když ani teď to ještě není super, ale pomalu si zvykám. Takže dnes byly Babiččiny koblihy. Jen se tak po nich zaprášilo ... Zvyknu dělávat bílkovou pěnu, ale pokud nemáte čas a ani vám to nechutná, tak dejte na vrch každé koblihy trochu povidel. Autor: Milka

Přidal:, 15.3.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Babiččiny koblihy s bílkovou pěnou

Suroviny

Těsto:
1 kgpolohrubé mouky
0,5 kghladké mouky
9 dlmléka
6 PLrumu
16 dkgmásla
5 ksžloutků
6 PLmoučkového cukru
špetkasoli
2 kostkydroždí
Pěna:
 
4 ksbílky
4 PLkr. cukr
4 PLmarmeláda

Postup přípravy

  1. Klasicky připravíme kvásek - v troše teplého mléka rozpustíme 2 lžičky cukru, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Ostatní suroviny na těsto dáme do misky, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme kynout.
  3. Po vykynutí oddělíme trochu těsta, rozválíme jej na hrubší plát, ze kterého pomocí sklenice vykrojíme koblihy.
  4. Koblihy smažíme na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Po vysmažení je uložíme na papírový ubrousek, aby všákl olej a na vrch navrstvíme bílkovou pěnu.
  5. Bílkovou pěnu vyšleháme tak, že ve vodní lázni šleháme bílky s cukrem do tuhé hmoty, kterou odstavíme a už jen vyreškou zamícháme marmeládu.