Bábovka z jednoho vajíčka (s majonézou)

Bábovka z jednoho vajíčka se zajímavou a netradiční surovinou, majonézou. Historie těchto receptů sahá někde do minulého století, kdy v poválečném období byl nedostatek surovin a vynalézavé hospodyňky začali do těsta na koláče, jako náhradu za vejce a tuk přidávat hotovou majonézu, která vlastně také obsahuje vajíčka a tuk. Autor: Janaha

Přidal:, 23.11.2016
Kategorie: Bábovky, Dezerty, Moučníky
Recept Bábovka z jednoho vajíčka (s majonézou)

Suroviny

1 ksvejce
250 gmoučkový cukr
250 mlmléka
250 mlmajonéza (já jsem dala Majonézu Light od Hellmanns)
40 gkukuřičný škrob (nebo vanilkový pudink)
275 gpolohrubá mouka
75 gmleté ​​vlašské ořechy
1 bal.kypřící prášek do pečiva (12g)
1 lžičkacitronová kůra

Postup přípravy

  1. Do jedné misky navážíme 20 g kukuřičného škrobu, polovinu (6g) kypřícího prášku do pečiva a 175 g polohrubé mouky.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Do druhé misky 75 g na jemno mletých vlašských ořechů, 20 g kukuřičného škrobu, polovinu (6 g) kypřícího prášku do pečiva a 100 g polohrubé mouky. Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, pak zašleháme majolku a přidáme mléko a nastrouhanou citronovou kůru.
  3. Tekutou směs rozdělíme do dvou misek, na dvě stejné poloviny. Do jedné poloviny zašleháme mouku smíchanou s kukuřičným škrobem a do druhé poloviny zašleháme ořechovou směs.Tip: Jahodový džem bez chemie
  4. Bábovkovou formu vymažeme nahrubo máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou (jako jste zvyklí).
  5. Do formy nalijeme nejdříve světlé a pak ořechové těsto. Můžete jemně, krouživým pohybem po obvodu formy smíchat. Pokud si nepotrpíte na výrazné mramorování nemusíte, já jsem tentokrát také nemíchala.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  6. Bábovku upečeme. Já jsem pekla 50 minut na 160 °. Řiďte se svou troubou, každá trouba peče jinak.

Zdroj: Recepty z mojej kuchyne