NejRecept.cz Dezerty Koláče Banánové kostky s čokoládou
Banánové kostky s čokoládou
Recept Banánové kostky s čokoládou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Triniti

Výborný banánový zákusek s čokoládovou polevou. Banánové zákusky jsou velmi oblíbené a tento je chuťově fantastický. Autor: Triniti

Triniti Triniti    ·   21.3.2015

Banánové kostky s čokoládou

Výborný banánový zákusek s čokoládovou polevou. Banánové zákusky jsou velmi oblíbené a tento je chuťově fantastický. Autor: Triniti

35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

1 ks
velký banán
150 ml
bílého jogurtu (3,2% tuku)
80 g
polohrubé mouky
2 lžíce
kakaa
1 lžička
prášku do pečiva
4 ks
bílky
špetka
soli
120 g
cukru

Krém:

4 ks
žloutky
2 ks (80 g)
vanilkového pudinku
40 g
kukuřičného škrobu (Gustin)
120 g
cukru
800 ml
plnotučného mléka
1 ks
středně velký banán
trochu
citronové šťávy
200 ml
smetany ke šlehání
10 g
želatiny v prášku (nemusí být)

Poleva:

200 ml
smetany ke šlehání
100 g
mléčné čokolády
70 g
vysoce kvalitní tmavé čokolády
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
  1. Krém: Nejprve si začneme připravovat krém, aby stihl vychladnout. Z mléka odlijeme asi 300 ml, přidáme pudink, kukuřičný škrob, žloutky, cukr a promícháme, abychom neměli hrudky. Zbývajících 500 ml mléka dáme svařit, do vroucího přilijeme pudinkovou směs a uvaříme hustou kaši. Za občasného míchání necháme vychladnout.
  2. Těsto: Dokud se pudink chladí, připravíme si piškotové těsto. Banán a jogurt rozmixujme na hladkou kaši. Přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva. Mícháme, dokud se všechno nespojí.
    Bílky vyšleháme s cukrem a špetkou soli na tuhý sníh. Pomalu ho vmícháme do připraveného těsta. Takto připravené piškotové těsto vylijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu o rozměrech 40 x 20 cm a pečeme při tepoty 170 stupňů asi 15 - 20 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.
  3. Dále pokračujeme s přípravou krému. Středně velký banán nakrájíme na kolečka a hned ho pokapeme citrónovou šťávou, aby nezčernal. Ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou kaši. Opatrně smícháme s pudinkovým krémem. Nakonec přidáme vyšlehanou smetanu a krátce promícháme. Pokud se nám zdá, že je krém řídký, přidáme želatinu, kterou si připravíme podle návodu na obalu.
  4. Poleva: Smetanu vylijeme do kastrůlku, přidáme nalámané čokolády, dáme na oheň, krátce promícháme, dokud se čokolády neroztají. Mícháme do zhoustnutí.
  5. Vychladlé těsto můžeme pokapat mlékem nebo jinou tekutinou, koláč tak bude šťavnatější. Natřeme pudinkový krém, pěkně uhladíme. Polijeme polevou a necháme vychladnout. Pak koláč nakrájíme na kostičky, ozdobíme šlehačkou a kolečky banánu.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář