Bavorské vdolky

Vdolečky, vdolečky a ještě jednou vdolečky :). Nyní jsou u nás doma tento týden podruhé. K tomu kyselá zelná polévka a oběd jako vyšitý. Pamatuji si když jsem byla malá a mamka dělávala koblihy k čočkové polévce. To byla ale dobrota. Samozřejmě, tehdy jsme je měli bez šlehačky, dnes už u nás nesmí chybět ani šlehačka a někdy dokonce dělávám i pěnu z bílků, která se šlehá nad párou a pak se přimíchá marmeláda. Autor: Adddy

Přidal:, 5.2.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Bavorské vdolky

Suroviny

1/2 kghladké mouky
5 dkgrozpuštěného másla
3-4 ksžloutky
5 dkgcukru
dle chutirum, citr. šťáva
půl kostkydroždí
vlažné mléko na zadělání
marmeláda, šlehačka na ozdobení
olej na smažení

Postup přípravy

  1. Do mísy dáme hladkou mouku, žloutky, rozpuštěné máslo, cukr, rum, citr. šťávu, droždí, zalijeme vlažným mlékem a zpracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
  2. Těsto pak vyválíme na pomoučněném vále a vykrajujeme skleničkou kolečka, každé uvnitř roztrhneme, aby vznikla dirka.
  3. Na pánvičce rozpálíme olej, zmírníme teplotu a kolečka smažíme z každé strany do zlatova.
  4. Pomažeme borůvkovou marmeládou, ozdobíme šlehačkou. Dobrou chuť :)