NejRecept.cz Dezerty Koláče Tvarohový koláč Bezkonkurenční švestkové koláče plněné mákem a tvarohem.
Bezkonkurenční švestkové koláče plněné mákem a tvarohem.
Recept Bezkonkurenční švestkové koláče plněné mákem a tvarohem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Tvarohové koláče jsou klasika, kterou miluji. Tentokrát jsem se rozhodla přidat švestky a mák, aby dostaly trochu netradiční chuť. A udělala jsem dobře. Kombinace sladkého tvarohu, šťavnatých švestek a křupavého máku je prostě neodolatelná.

siky.silvia siky.silvia    ·   5.10.2024

Bezkonkurenční švestkové koláče plněné mákem a tvarohem.

Tvarohové koláče jsou klasika, kterou miluji. Tentokrát jsem se rozhodla přidat švestky a mák, aby dostaly trochu netradiční chuť. A udělala jsem dobře. Kombinace sladkého tvarohu, šťavnatých švestek a křupavého máku je prostě neodolatelná.

30 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

600 g
hladká mouka T650
300 g
hladká mouka speciál 00
1 kostka
droždí
4 ks
žloutky
560 g
mléko
75 g
olej
150 g
cukr

Maková náplň

250 g
mletý mák
podle chuti
povidla

Tvarohová náplň

250 g
tvaroh
1/2 bal
vanilkový pudink
1 ks
vanilkový cukr
podle chuti
krystalový cukr

Na ozdobu

podle potřeby
čerstvé švestky
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Tvarohové koláče jsou skvělé na snídani, k čaji nebo jako dezert po dobrém obědě. Kromě toho jsou skvělou volbou i tehdy, když máte hodně švestek a už vás nebaví dělat švestkové knedlíky, různé buchty, bublaniny nebo kompoty.

  1. Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek.
  2. Ke kvásku přidáme mouku, žloutky, olej a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.
  3. Po vykynutí těsto přemístíme na pracovní plochu, rozdělíme na dvě stejné části a obě rozválíme do tvaru čtverce.
  4. Každý čtverec rozřízneme na čtyři menší čtverce. Do každého rohu čtverce vložíme makovou náplň a svineme směrem ke středu, až se všechny svinuté okraje spojí, čímž vznikne "vanička" s mantinelem s makovo-švestkovou náplní.
  5. Takto připravené koláče uložíme na plech vystlaný pečicím papírem, naplníme tvarohovou náplní, ozdobíme nakrájenými a umytými švestkami a jemně posypeme vanilkovým pudinkem. Pudink zajistí, že šťáva, kterou švestky během pečení pustí, zhoustne a koláč nebude tak mokrý.
  6. Koláče necháme na plechu chvíli podkynout a pak je vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 °C přibližně 35 minut. Upečené bochánky jsou o něco větší než moravské koláče. Před podáváním je můžete nakrájet na menší kousky, jako v případě klasického kynutého koláče na plech.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář