NejRecept.cz Dorty Bezlepkový kakaový koláč s jahodovou pěnou
Bezlepkový kakaový koláč s jahodovou pěnou
Recept Bezlepkový kakaový koláč s jahodovou pěnou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
_Nikoleta_    ·   27.9.2022

Bezlepkový kakaový koláč s jahodovou pěnou

Pokud uvažujete nad pečením z jahod, doporučuji vyzkoušet tento koláček. Byl to takový výmysl, ale vyšel super :D Bezlepkový kakaový korpus, jahodová vrstva a poleva vytvořená také z jahod. Navíc jsem se opět snažila omezit množství cukru či zbytečných tuků a koláč připravit o něco méně kaloricky než tradiční dezerty.

35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Korpus

4 ks
vejce
80 g
BB pudink kakaový
40 g
kakao
60 g
třtinový cukr
1/2 bal.
prášek do pečiva
70 ml
mléko
50 ml
olej

Jahodová pěna

400 g
čerstvé jahody
1 bal.
vanilinový cukr
1 lžíce
med
1 bal.
želatina jemně mletá
250 ml
smetana ke šlehání

Poleva

100 g
čerstvé jahody
15 g
kakao
1 lžíce
med
1 lžíce
kokosový olej
Postup receptu
Vytisknout
  1. Příprava korpusu: Žloutky smícháme metličkou s olejem a mlékem. Přimícháme cukr a zbylé suché ingredience. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který jemně vmícháme do kakaové směsi. Připravené těsto vylijeme do kulaté formy (průměr 24cm) vystlané pečícím papírem. Pečeme při teplotě 180 stupňů 20 minut.
  2. Příprava jahodové pěny: Jahody spolu s cukrem a medem rozmixujeme ponorným mixérem. Želatinu připravíme podle návodu na obalu – obsah sáčku vysypeme do misky a smícháme se 4 lžícemi vody. Necháme cca 10 minut naboptnat. Následně želatinu zahřejeme a rozpustíme do hladka. Přidáme 2 lžíce jahodové směsi, promícháme a vlijeme ke zbylým jahodám. Promícháme. Smetanu vyšleháme do tuha. Přimícháme k ní jahodovou směs.
  3. Vzniklou jahodovou pěnu navrstvíme na upečený a mírně vychladlý korpus. Odložíme na pár minut do chladničky.
  4. Příprava polevy: Jahody rozmixujeme ponorným mixérem (já jsem nemixovala úplně do hladka, zbyly mi i menší kousky). Přidáme kakao, med a olej. Promícháme a naneseme na jahodovou pěnu.
  5. Připravený koláč odložíme ztuhnout do chladničky, ideálně přes noc. Před podáváním už jen ozdobíme.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář