NejRecept.cz Nápoje Sirupy, šťávy a likéry Bezový sirup - základní recept
Bezový sirup - základní recept
Bezový sirup - základní recept
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Vaření a pečení s radostí

Recept mám už mnoho let, už si ani nevzpomínám kdo mi ho dal a za jaké příležitosti. Hlavní však je, že je neskutečně dobrý a vhodný hlavně do letních limonád. Podle tohoto receptu se i vám tento sirup určitě podaří. Nezapomeňte, že květy se sbírají do látkových tašek. Pokud použijete sáček nebo igelitovou tašku, květy se mohou zapařit a sirup nebude tak dobrý.

NejLucka NejLucka    ·   17.6.2017

Bezový sirup - základní recept

Recept mám už mnoho let, už si ani nevzpomínám kdo mi ho dal a za jaké příležitosti. Hlavní však je, že je neskutečně dobrý a vhodný hlavně do letních limonád. Podle tohoto receptu se i vám tento sirup určitě podaří. Nezapomeňte, že květy se sbírají do látkových tašek. Pokud použijete sáček nebo igelitovou tašku, květy se mohou zapařit a sirup nebude tak dobrý.

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Na 2 litry sirupu:

cca 20 ks
bezových květenství
1 litr
vody
1kg
krystalového cukru
15 g
kyseliny citronové
1 ks
citron (ideálně bio)
Postup receptu
Vytisknout
  1. Vodu nejdříve převařte, poté odstavte a počkejte, až zpátky vychladne. Mezitím si očistěte bezová květenství. Namočte je do dřezu nebo vany a zlehka operte, a nebo opláchněte pod velmi mírným proudem tekoucí vody. Sice tím přijdete o část pylu, který dělá sirup sirupem, ale zase se tak zbavíte nežádoucích hmyzích kamarádů.
  2. Omytá květenství namočte do vychladlé převařené vody a přidejte na plátky nakrájený citron. Máte-li v kvalitě bio, nemusíte ho loupat od kůry, pokud bio nemáte, nejdříve jej oloupejte (třeba škrabkou na brambory). Vše nechte 24 hodin louhovat.
  3. Po této době vyluhovanou vodu slijte přes pláténko a nebo klasickou látkovou plenu. Pořádně vymačkejte a dostaňte výluhu do hrnce co nejvíce. Tekutinu zahřejte na teplotu těla (okolo 40°C) a rozpusťte v ní cukr a kyselinu citronovou. Pokud by se vám tvořila na povrchu pěna, zkuste jí co nejvíce sesbírat.
  4. Až se všechen cukr rozpustí, slijte do připravených a dobře vyvařených lahví a zavíčkujte.

Zdroj: Vaření a pečení s radostí

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář