NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Bleskový závin bez kynutí se šťavnatou makovou náplní.
Bleskový závin bez kynutí se šťavnatou makovou náplní.
Recept Bleskový závin bez kynutí se šťavnatou makovou náplní.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Doma jsme měli chuť na závin, ale nechtělo se mi připravovat klasické kynuté těsto. Zkusila jsem ho tedy připravit z nekynutého, které jsem jen zpracovala a okamžitě plnila. Výsledný závin byl měkký a téměř k nerozeznání od klasického. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   29.9.2024

Bleskový závin bez kynutí se šťavnatou makovou náplní.

Doma jsme měli chuť na závin, ale nechtělo se mi připravovat klasické kynuté těsto. Zkusila jsem ho tedy připravit z nekynutého, které jsem jen zpracovala a okamžitě plnila. Výsledný závin byl měkký a téměř k nerozeznání od klasického. Autor: Jana Jančíková

25 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

300 g
hladká mouka
špetka
sůl
podle potřeby
citrónová kůra
200 g
máslo
120 ml
mléko
podle potřeby
vanilkový cukr
1/2 kostky
droždí
1 ks
vejce

Maková náplň

200 g
mletý mák
300 ml
mléko
podle chuti
krystalový cukr
podle chuti
skořice
podle chuti
švestkový džem

Na potření

podle chuti
máslo
podle chuti
rum
podle chuti
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Kynuté těsto není příliš náročné, ale kvůli tomu, že ho musíte nechat vykynout, je jeho příprava zdlouhavá. Pokud se vám nechce čekat nebo nemáte čas, zkuste tento recept. Závin jsem díky němu měla hotový do hodiny.

  1. Mléko ohřejeme, přidáme do něj cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. V míse smícháme hladkou mouku, sůl, citronovou kůru, změklé máslo, hotový kvásek a vypracujeme nelepivé těsto.
  3. Těsto rozdělíme na dvě části. Každou rozválíme a potřeme makovou náplní.
  4. Na makovou náplň dáme do hrnce mák, mléko, cukr, skořici a džem. Vše promícháme a povaříme do zhoustnutí.
  5. Těsto zamotáme, přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme vejcem. Pečeme na 170 °C asi 30 minut.
  6. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a posypeme moučkovým cukrem.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář