NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Ořechové cukroví Bombastické ořechové koláčky. Ideální těsto ze zakysané smetany, které je vhodné i na vánoční pečení.
Bombastické ořechové koláčky. Ideální těsto ze zakysané smetany, které je vhodné i na vánoční pečení.
Recept Bombastické ořechové koláčky. Ideální těsto ze zakysané smetany, které je vhodné i na vánoční pečení.
Foto: Karambola

Křehké koláčky, které se doslova rozplývají na jazyku. Těsto je ze zakysané smetany, při práci se vůbec neláme a je krásně pružné. Dělám malá kolečka, která plním oříškovou náplní s jablky. Určitě vyzkoušejte. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   30.11.2019

Bombastické ořechové koláčky. Ideální těsto ze zakysané smetany, které je vhodné i na vánoční pečení.

Křehké koláčky, které se doslova rozplývají na jazyku. Těsto je ze zakysané smetany, při práci se vůbec neláme a je krásně pružné. Dělám malá kolečka, která plním oříškovou náplní s jablky. Určitě vyzkoušejte. Autor: Karambola

45 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

1 ks
menší vajíčko
70 g
zakysaná smetana
100 g
máslo pokojové teploty
45 ml
olej
40 g
kukuřičný nebo bramborový škrob
280 g
hladká mouka
1 lžička
prášku do pečiva
1 bal.
vanilkový cukr

Náplň:

2 ks
menší jablko
70 g
mleté ​​vlašské ořechy
2 PL
kr. cukr
1 lžička
mletá skořice
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
  1. Všechny suroviny na těsto vypracujeme do kuličky, kterou odložíme na hodinu do chladničky.
  2. Jablko nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme cukr, skořici a chvíli restujeme na mírném ohni. Přidáme ořechy a promícháme. Necháme mírně vychladnout.
  3. Odleželé těsto rozválíme na trošku hrubší plát, ze kterého vykrojíme kolečka. Do středu uložíme náplň a kraje uprostřed spojíme prsty.
  4. Ukládáme na papírem vyložený plech a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 stupňů cca 15 minut. Sledujeme.
  5. Po upečení necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
janatka    ·   16.11.2022   ·   Odpovědět   ·  

Už mám vyzkoušeno a krásně se pracovalo s těstem. Těsto se nelepilo. Plnila jsem tvarohem, dušenými jablky. Také se mi malinko některé rozjely, ale na chuti to neubralo.

Tomáš Langr    ·   14.11.2022   ·   Odpovědět   ·  

Dobrý den. Mohu jen doporučit. Celkově super recept. Již ho dělám už asi po 5. PS: Pokud pán nebo paní nebo slečna si myslí ,že jí ztuhne těsto za hodinu. Tak buď se špatně podívala na hodiny nebo u toho měla něco na povzbuzení ( víno, pivo nebo kořku atd.) Na udělání placky je dobré to podsypat hladkou moukou. Na závěr: stejně se mi některý koláčky otevřely, ty zbaštím sám, jinak na mě nic nezbyde.

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář