NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Ořechové cukroví Bombastické ořechové koláčky. Ideální těsto ze zakysané smetany, které je vhodné i na vánoční pečení.
Bombastické ořechové koláčky. Ideální těsto ze zakysané smetany, které je vhodné i na vánoční pečení.
Recept Bombastické ořechové koláčky. Ideální těsto ze zakysané smetany, které je vhodné i na vánoční pečení.
Karambola Karambola    ·   30.11.2019

Bombastické ořechové koláčky. Ideální těsto ze zakysané smetany, které je vhodné i na vánoční pečení.

Křehké koláčky, které se doslova rozplývají na jazyku. Těsto je ze zakysané smetany, při práci se vůbec neláme a je krásně pružné. Dělám malá kolečka, která plním oříškovou náplní s jablky. Určitě vyzkoušejte. Autor: Karambola

45 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

1 ks
menší vajíčko
70 g
zakysaná smetana
100 g
máslo pokojové teploty
45 ml
olej
40 g
kukuřičný nebo bramborový škrob
280 g
hladká mouka
1 lžička
prášku do pečiva
1 bal.
vanilkový cukr

Náplň:

2 ks
menší jablko
70 g
mleté ​​vlašské ořechy
2 PL
kr. cukr
1 lžička
mletá skořice
Postup receptu
Vytisknout
  1. Všechny suroviny na těsto vypracujeme do kuličky, kterou odložíme na hodinu do chladničky.
  2. Jablko nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme cukr, skořici a chvíli restujeme na mírném ohni. Přidáme ořechy a promícháme. Necháme mírně vychladnout.
  3. Odleželé těsto rozválíme na trošku hrubší plát, ze kterého vykrojíme kolečka. Do středu uložíme náplň a kraje uprostřed spojíme prsty.
  4. Ukládáme na papírem vyložený plech a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 stupňů cca 15 minut. Sledujeme.
  5. Po upečení necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Komentáře k receptu
janatka    ·   16.11.2022   ·   Odpovědět   ·  

Už mám vyzkoušeno a krásně se pracovalo s těstem. Těsto se nelepilo. Plnila jsem tvarohem, dušenými jablky. Také se mi malinko některé rozjely, ale na chuti to neubralo.

Tomáš Langr    ·   14.11.2022   ·   Odpovědět   ·  

Dobrý den. Mohu jen doporučit. Celkově super recept. Již ho dělám už asi po 5. PS: Pokud pán nebo paní nebo slečna si myslí ,že jí ztuhne těsto za hodinu. Tak buď se špatně podívala na hodiny nebo u toho měla něco na povzbuzení ( víno, pivo nebo kořku atd.) Na udělání placky je dobré to podsypat hladkou moukou. Na závěr: stejně se mi některý koláčky otevřely, ty zbaštím sám, jinak na mě nic nezbyde.

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář