NejRecept.cz Dezerty Koláče Borůvkový cheesecake z mascarpone (fotorecept)
Borůvkový cheesecake z mascarpone (fotorecept)
Borůvkový cheesecake z mascarpone (fotorecept)
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Spojení bílé čokolády a borůvek je velmi chutné. V mrazáku jsem měla ještě domácí borůvky z loňské úrody, tak jsem je spotřebovala do tohoto cheesecaku. Použila jsem jich ve větším množství, aby byl dezert dostatečně šťavnatý. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   13.5.2025

Borůvkový cheesecake z mascarpone (fotorecept)

Spojení bílé čokolády a borůvek je velmi chutné. V mrazáku jsem měla ještě domácí borůvky z loňské úrody, tak jsem je spotřebovala do tohoto cheesecaku. Použila jsem jich ve větším množství, aby byl dezert dostatečně šťavnatý. Autor: Karambola

45 min
Čas přípravy
70 min
Čas vaření
Suroviny

Základ:

200 g
sušenky
80 g
máslo

Náplň:

500 g
mascarpone
200 g
bílá čokoláda
150 g
moučkový cukr
3 lžíce
hladká mouka
3 ks
vejce
250 g
zakysaná smetana
80 ml
smetana ke šlehání
2 bal.
vanilkový cukr
1 lžička
vanilková pasta
300 g
mražené borůvky
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
70 min
Čas vaření

Borůvkový cheesecake je dokonalou volbou vždy, když máte chuť na něco sladkého. Ovoce je lehce nakyslé a v kombinaci s mascarpone a bílou čokoládou vytváří dokonalý výsledek. Já jsem v receptu použila mražené borůvky, ale hodí se i čerstvé.

  1. Připravíme si kulatou formu na pečení o průměru 24 cm. Dno vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme na 155 stupňů.
  2. Na dno navrstvíme sušenkový základ, který si připravíme následujícím způsobem. Sušenky rozmixujeme na prášek a zalijeme je rozpuštěným máslem. Promícháme a máme hotovo.
  3. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme chvíli stát, aby nebyla příliš horká. Mascarpone, moučkový cukr, hladkou mouku, vejce, zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, vanilkový cukr a vanilkovou pastu v jedné míse spojíme. Nešleháme, jen spojíme, aby vznikla jednotná hmota. Následně z této hmoty odebereme 3 lžíce, přidáme je k rozpuštěné čokoládě a promícháme. Tuto čokoládovou směs přilijeme k celé mascarpone hmotě. Promícháme a navrstvíme na sušenkový základ.
  4. Hezky uhladíme a navrch rozložíme mražené borůvky.
  5. Dáme do trouby péct na 70 minut – sledujeme. Střed se vám po upečení ještě může třást, ale chlazením ztuhne.
  6. Cheesecake pečeme spolu s plechem, do kterého jsme nalili vodu. Po uplynutí 70 minut plech s vodou vyjmeme a cheesecake necháme chladnout v troubě při otevřených dvířkách cca 1 hodinu (troubu nezapomeňte vypnout). Po hodině cheesecake vyjmeme a necháme ho úplně vychladnout v lednici.

Po vychladnutí můžete cheesecake nakrájet a podávat. Pokud nemáte čas na přípravu pečeného cheesecaku, vyzkoušejte nepečenou verzi s jahodami podle tohoto receptu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář