Borůvkový džem s minimem cukru

U nás doma nesmí chybět borůvkový domácí džemík, který máme všichni rádi jen tak pomaštěný na chlebu. Nepřidávám hodně cukru, je to zbytečné, protože se ztratí chuť borůvek a dostaneme obyčejnou přeslazenou hmotu, kterou byste ani nevěděli kam použít. 250 g cukru úplně stačí a letos jsem přidával namísto obyčejného bílého cukru třtinový. Autor: IvanK

Přidal:IvanK, 8.8.2017
Kategorie: Zavařeniny
Borůvkový džem s minimem cukru

Suroviny

1 kgborůvek
250 gcukru
1 bal.Gelfix Klasik 1:1

Postup přípravy

  1. 900 gramů umytých borůvek umeleme na ovocném mlýnku a dáme do hrnce.
  2. Obsah sáčku Gelfix Klasik smícháme se dvěma lžícemi cukru a přidáme k ovoci.
  3. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru, 100 g borůvek pomačkáných vidličkou a povaříme 5-10 minut.
  4. Ještě horké naplníme do sklenic, uzavřeme víčkem a otočíme na 5 minut dnem vzhůru.
  5. Sklenice pak zabalíme na půl dne do deky nebo utěrky.