Bosáky (drbáky, chlupáče)

Jedna z nejlepších příloh, jaké můžeme připravit k hlavnímu jídlu. I uvařené brambory, i syrové brambory spolu smícháme, přidáme pár základních surovin a máme chutnou přílohu hotovou. Ty syrové brambory strouháme na hrubším struhadle, aby vytvořily takový, já tomu říkám chlupatý vzhled. Někdo strouhá na jemném a nedosáhne takový chlupatý vzhled, ale na chuti knedlíkům neuberete. Pokapané máslem a s trochou nasekané petrželka bych je jedla i bez masíčka. Autor: Naďa I. /Rebeka/

Přidal:, 17.1.2017
Kategorie: Přílohy
Bosáky (drbáky, chlupáče)

Suroviny

300 guvařených brambor
450 gsyrových brambor
1 ksvejce
2 lžičkysoli + 2 lžičky do vody na uvaření
3 vrchovaté lžícesolamylu
3 vrchovaté lžícestrouhanky
3 lžícehrubé mouky

Postup přípravy

  1. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout.
  2. Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém (někdo strouha na jemném) struhadle a vymačkáme v dlaních přebytečnou tekutinu.
  3. Uvařené brambory rovněž nastrouháme najemno. Na vál dáme oboje brambory, uprostřed uděláme důlek, vyklepneme vejce, přidáme sůl, strouhanku, solamyl a mouku.
  4. Nejdříve příborovým nožem a pak rukama zpracujeme rychle těsto, ze kterého vykrajujeme lžící kousky a v dlaních tvoříme knedlíky.
  5. Ty hodíme do vroucí osolené vody a vaříme (podle velikosti knedlíků) 12-15 minut.

Můj blog: Vaření s Tomem