Boží milosti - růžičky/kytičky - FOTOPOSTUP

Jelikož už je období masopustu, dodržujeme tradice a pečeme koblihy, boží milosti v různých tvarech. Obvykle jsem pekla takové obdélníčky, které se protáčejí v ruce, a tentokrát jsem vyzkoušela spojené kytičky, které jsou po vysmažení nádherné. Spoje potíráme bílkem, abychom předešli rozpojení při smažení a na konci ještě posypeme moučkovým cukrem. Chuťově jsou fantastické, těsto ze zakysané smetany je určitě jedno z těch lepších. Autor: Mineralka

Přidal:, 17.1.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Boží milosti - růžičky/kytičky - FOTOPOSTUP

Suroviny

380 gpolohrubá mouka
špetkasůl
2 ksžloutky
50 gmáslo
1 PLmoučkový cukr
200 gzakysaná smetana
1/4 lžičkyprášku do pečiva
1 PLrum
olej na smažení
moučkový cukr na posypání
skořicový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Žloutky a moučkový cukr dobře utřeme, přidáme špetku soli, rum, zakysanou smetanu a promícháme.
  2. Přidáme k mouce, kterou jsme předem smíchali s práškem do pečiva a zamícháme rukou nelepivé těsto.
  3. Vyválíme a vykrajujeme pomocí formičky tři velikosti kytiček.
  4. Ty následně spojujeme na sebe /přilepíme bílkem/, od největší po nejmenší. Dobře přitlačíme a smažíme v hluboké pánvi v dostatečném množství oleje.
  5. Začínáme květinkou dolů a až poté otáčíme.
  6. Dozlatova vysmažené posypeme moučkovým cukrem nebo i v směsi moučkového a skořicového cukru.