NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Ořechové cukroví Božské košíčky opilý Izidor – hit letošních Vánoc.
Božské košíčky opilý Izidor – hit letošních Vánoc.
Recept Božské košíčky opilý Izidor – hit letošních Vánoc.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Určitě znáte starou dobrou klasiku – řezy opilý Izidor. Tentokrát jsem zkusila udělat košíčky, tzv. jednohubky, které sklidily neuvěřitelný úspěch. Každý chválil, rodina si na Vánoce vyžádala dvojitou dávku a já s radostí oznamuji, že jim bude dopřáno. Určitě vyzkoušejte. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   14.11.2024

Božské košíčky opilý Izidor – hit letošních Vánoc.

Určitě znáte starou dobrou klasiku – řezy opilý Izidor. Tentokrát jsem zkusila udělat košíčky, tzv. jednohubky, které sklidily neuvěřitelný úspěch. Každý chválil, rodina si na Vánoce vyžádala dvojitou dávku a já s radostí oznamuji, že jim bude dopřáno. Určitě vyzkoušejte. Autor: Karambola

55 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

210 g
hladká mouka
70 g
moučkový cukr
140 g
máslo
20 g
kakao
40 g
mleté vlašské ořechy
1 bal.
vanilkový cukr

Ořechová náplň

150 g
mleté vlašské ořechy
50 g
moučkový cukr
2 lžíce
rybízová marmeláda
1 bal.
vanilkový cukr
100 ml
rum

Krém

3 ks
vejce
150 g
moučkový cukr
1 bal.
vanilkový cukr
2 lžíce
kakao
100 g
máslo
20 ml
rum
350 g
máslo

Dále

podle potřeby
čokoládová poleva
podle potřeby
nasekané pistácie
podle potřeby
sušené brusinky
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Košíčky opilý Izidor jsou malé sladké jednohubky, které se velmi dobře konzumují. Jsou ideální, když přijde návštěva nebo máte chuť na něco dobrého, ale nechcete jíst celý dezert. Připravit si je můžete kdykoliv během roku, ale u nás mají speciální místo hlavně o Vánocích.

  1. Ze všech surovin potřebných na těsto vytvoříme kuličku, kterou zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do lednice na minimálně 2 hodiny. Poté těsto vyndáme, naplníme do košíčků, které nemastíme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 10 minut – hlídáme. Po upečení a vychladnutí je vyklopíme.
  2. Ořechovou náplň připravíme jednoduše – smícháme všechny potřebné suroviny.
  3. Vejce, moučkový a vanilkový cukr a kakao dáme do mísy a metličkou vymícháme hustou hmotu, kterou přendáme do horké vodní lázně a ručně šleháme asi 10 minut. Hmota ještě zhoustne. Odstavíme a necháme mírně vychladnout.
  4. Do mírně vychladlé hmoty přilijeme rum a máslo. Mícháním získáme hladkou hmotu, která je sice tekutá, ale úplným vychladnutím zhoustne. Necháme úplně vychladnout při pokojové teplotě. Následně vyšleháme máslo do pěny a postupně zašleháme kakaovou hmotu. Krém dáme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou.
  5. Na upečené těsto lžičkou uložíme hromádku ořechové náplně, nastříkáme krém a necháme pořádně ztuhnout v lednici. Poté namočíme do čokoládové polevy a ozdobíme podle vlastní fantazie.

Na ozdobení košíčků Izidor je vynikající kyselé sušené ovoce jako brusinky nebo maliny. Ty kontrastují se sladkým krémem  a zajišťují skvělý chuťový zážitek. Případně dezert ozdobte kousky pistácií nebo nasekanou čokoládou.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář