Bramborové lokše posypané mákem

Když vám zůstanou od včera vařené brambory a nechcete je vyhodit. Nemusíte se bát, že byly s mlékem nebo i s máslem, to vůbec nevadí. Přidáte pouze mouku a zpracujete, vytvarujete tenké lokše, které jsem zvykla péct na staré plotně, ale dnes je peču jen na suché pánvi. Sice jsou jiné než z plotni, ale jsou také fantastické. Autor: Marta

Přidal:Marta Mlyn, 22.11.2017
Kategorie: Chuťovky, Hlavní jídla
Bramborové lokše posypané mákem

Suroviny

brambory
hladká mouka
sůl
máslo
mák

Postup přípravy

  1. Brambory, které nám zbyly od včera, vložíme do mikrovlnky trochu ohřát a vypracujeme je rukama. Přimícháme do nich tolik hladké mouky, kolik brambory seberou. Ne však mnoho, aby těsto nebylo příliš tvrdé. Přidáme trochu soli, ale ne mnoho, protože pak těsto řídne.
  2. Těsto si rukama vypracujeme a uděláme váleček asi o průměru 6 cm, který pak rozdělíme na části asi 2,5 - 3 cm. Z každé části zpracujeme bochánek, který rozválíme na kruh a pečeme na suché pánvi z jedné i druhé strany.
  3. Opečenou lokši pak pomastíme rozpuštěným máslem.
  4. Konzumujeme ji buď čistou s kyselým mlékem nebo posypanou mákem. Je to výborná pochoutka.
  5. Pokud nemáme hotové brambory, tak si je uvaříme a podusíme, nebo je uvaříme ve slupce, očistíme a protlačíme přes síto, tak by se měli správně dělat.