Bramborové šišky s povidly a ořechovou strouhankou

Pokud se někdo neumí vzdát sladkého hlavního jídla a neví co připravit, tak mu dávám další nápad. Miluji kombinaci bramborového těsta a ořechů. K tomu ještě domácí povidla a vše přelité máslem. Nebíčko v tlamičce. Doslova a dopísmene. Pokud však nemáte rádi ořechy nebo jste na ně alergický, zaměňte je za mletý mák s moučkovým cukrem. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 1.8.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Bramborové šišky s povidly a ořechovou strouhankou

Suroviny

600 gbrambor
1 kscelé vejce + žloutek
1,5 lžíceocta
225 ghrubé mouky
lžičkasoli
6 lžicpovidel + voda na zředění
6 lžicstrounanky
hrstvlašských ořechů
8 lžicmásla + 1 lžíce na strouhanku

Postup přípravy

  1. Brambory oloupeme, překrájíme a v mírně osolené vodě uvaříme doměkka. Necháme zchládnout. Na vál si prolisuje brambory, vprostřed uděláme důlek, do kterého dáme vejce a žloutek, sůl, ocet a postupně přisypáváme mouku. Nejdříve příborovým nožem a pak rukama zpracujeme pružné nelepivé těsto. Pracujeme rychle, těsto řídne.
  2. Těsto rozdělíme na více částí a z každé části vyválíme hada. Toha pak krájíme na menší kousky a vypracujeme šišky.
  3. Ty vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 2 minuty.
  4. Na lžíci másla osmažíme strouhanku dozlatova a přidáme pomleté ořechy. V kastrůlku si rozehřejeme povidla, která naředíme vodou do konzistence omáčky. Máslo určené k polévání šišek si rozehřejeme.
  5. Šišky na talířích přelijeme povidly, posypeme ořechovou strouhankou, pocukrujeme a přelijeme horkým máslem. Dobrou sladkou chuť.

Můj blog: Vaření s Tomem