Kuřecí nebo vepřové mleté maso ochutíme solí a pepřem.
Na panvici na másle osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a necháme zatáhnout a na závěr přidáme česnek.
Brambory očistíme a klasicky připravíme bramborovou kaši - do uvařených brambor přidáme sůl, pepř, mléko, máslo, pepř a promícháme.
Připravíme si formu na pečení, kterou vymažeme máslem, na dno uložíme polovinu bramborové kaše, kterou pěkně uhladíme, navrstvíme nastrouhaný sýr, mleté maso, znovu trochu sýra a na vrch navrstvíme druhou polovinu bramborové kaše.
Vajíčka spolu se zakysanou smetanou a máslem utřeme a polijeme vrch slaného koláče.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů cca 20 - 25 minut.