Brambory na pánvi se slézem kučeravým

Sléz kučeravý je zapomenutá léčivá zelenina, listy obsahují slizové látky, silice, třísloviny. Využití - nejlépe čerstvé, do salátů, dále do polévek, zeleninových jídel, jako špenát, do francouzských brambor, s těstovinami, plněné listy. Vysušené listy (5:1) na čaj. Je to poměrně univerzální rostlina, listy a semena jsou jedlé za syrova i vařené. Částečně je mrazuvzdorná. Usnadňuje vykašlávání, působí při průduškových katarech, dýchavičnosti, při zápalu sliznice žaludku, při žaludečních vředech, při zápalech měchýře, hojení bércových vředů atd. Autor: PavelKar

Přidal:, 16.12.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Brambory na pánvi se slézem kučeravým

Suroviny

800 gbrambory
100 gklobása, nebo měkký salám
3 ksvejce
1 dlmléko
1,5 dlkečup
50 glisty slézu kučeravého

Postup přípravy

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme a okořeníme. Na pánev dáme trochu oleje, poukládáme polovinu brambor.
  2. Na to poukládáme na kolečka pokrájenou klobásu nebo na kostičky měkký salám, na to posekané listy slézu, trochu posolíme, okořeníme a polejeme kečupem.
  3. Dále dáme druhou polovinu brambor, přikryjeme pokličkou a dusíme do poloměkka.
  4. Mezitím si rozšleháme vejce v mléku, nalejeme na brambory a přikryté pod pokličkou dodusíme, dokud se vejce nezatáhnou