Brambory na pánvi se slézem kučeravým

Sléz kučeravý je zapomenutá léčivá zelenina, listy obsahují slizové látky, silice, třísloviny. Využití - nejlépe čerstvé, do salátů, dále do polévek, zeleninových jídel, jako špenát, do francouzských brambor, s těstovinami, plněné listy. Vysušené listy (5:1) na čaj. Je to poměrně univerzální rostlina, listy a semena jsou jedlé za syrova i vařené. Částečně je mrazuvzdorná. Usnadňuje vykašlávání, působí při průduškových katarech, dýchavičnosti, při zápalu sliznice žaludku, při žaludečních vředech, při zápalech měchýře, hojení bércových vředů atd. Autor: PavelKar

Přidal:, 16.12.2017
Kategorie: Oběd
Recept Brambory na pánvi se slézem kučeravým

Suroviny

800 gbrambory
100 gklobása, nebo měkký salám
3 ksvejce
1 dlmléko
1,5 dlkečup
50 glisty slézu kučeravého

Postup přípravy

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme a okořeníme. Na pánev dáme trochu oleje, poukládáme polovinu brambor.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Na to poukládáme na kolečka pokrájenou klobásu nebo na kostičky měkký salám, na to posekané listy slézu, trochu posolíme, okořeníme a polejeme kečupem.
  3. Dále dáme druhou polovinu brambor, přikryjeme pokličkou a dusíme do poloměkka.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Mezitím si rozšleháme vejce v mléku, nalejeme na brambory a přikryté pod pokličkou dodusíme, dokud se vejce nezatáhnou