Bratislavské plecko s těstovinami

Venku je nevlídno, tak jsem to klukům trochu rozsvítila alespoň na talíři... :-) A co jste dnes vařili k obědu vy? Samozřejmě přílohu si můžete zvolit podle vlastní chuti, nám doma nejvíce chutnají kolínka. S omáčkou to je nebíčko v tlamičce. Autor: Danka

Přidal:, 18.5.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Bratislavské plecko s těstovinami

Suroviny

cca 800 gvepřové plece (na plátky)
2 ksstředně velké cibule (nadrobno)
2 lžícerajského protlaku
1 sáčekmražené baby karotky
1/2 sáčkumraženého hrášku
1 ksčerstvá kořenová petržel (na kostičky)
2 ksvelké sterilované okurky
cca 750 mlmasového vývaru
šťáva z půlky citronu
200 mlmléka
100 mlsmetany ke šlehání
voda
hladká mouka
sůl
mletý černý pepř
olej

Postup přípravy

  1. Maso naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran.
  2. Takto připravené plátky masa zprudka orestujeme na oleji, vyjmeme a uložíme na dno tlakového hrnce. Ve výpeku orestujeme cibuli, zalijeme trochou vody, promícháme a vlijeme na maso. Přidáme rajčatový protlak a sůl, zalijeme vývarem, aby maso bylo zcela ponořené, hrnec uzavřeme a dusíme asi 40 minut.
  3. Poté maso vyjmeme, vsypeme petržel a necháme asi 5 minut vařit. Přidáme mrkev a okurky a opět chvíli vaříme, nakonec vsypeme hrášek, vlijeme citronovou šťávu a záklechtku ze studené vody a trochy hladké mouky a vaříme asi 10 minut.
  4. V této fázi dochutíme solí a pepřem, zředíme mlékem a zjemníme smetanou, vložíme zpět maso a necháme prohřát.