Bratislavské rohlíky plněné mákem a ořechy

I když nejsem z Bratislavy, tyto rohlíčky miluji. Mé oblíbené kynuté rohlíčky s makovou nebo ořechovou nádivkou. Pokud jste je ještě nezkoušeli, určitě nepřehlédněte tenhle recept. Autor: Mineralka

Přidal:, 9.1.2019
Kategorie: Moučníky
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Bratislavské rohlíky plněné mákem a ořechy

Suroviny

Těsto:
300 gpolohrubá mouka
20 gdroždí
100 mlmléko
1 ksžloutek
45 gmoučkový cukr
120 gmáslo
špetkasůl
na potření menší vejce
Náplň:
200 gmletý mák
180 gmoučkový cukr
troškucitr. kůra
1 dclmléko

Postup přípravy

  1. Z droždí, teplého mléka a lžičky cukru uděláme kvásek. Z mouky, cukru, žloutku, měkkého másla a špetky soli, kvásku vypracujeme těsto, které necháme kynout.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  2. Z vykynutého těsta uděláme hada, kterého nakrájíme na caa 20 stejných kousků. Necháme kynout asi půl hodinu.
  3. Každý kousek vyválíme do oválného tvaru a naneseme náplň, kterou si připravíme následovně. Mléko dáme vařit spolu s cukrem, přidáme mletý mák a promícháme. Chvíli vaříme a odstavíme. Do odstaveného přidáme citronovou kůru a dobře zamícháme.Tip: Jahodový džem bez chemie
  4. Vyválené těsto svineme s makovou náplní a položíme na plech vyložený papírem na pečení.
  5. Potřeme rozšlehaným vejcem a necháme asi 20 minut kynout. Nádivku můžeme použít klidně i ořechovou. Pečeme na 180 st. asi 15 minut.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.