NejRecept.cz Část dne Oběd Červená řepa po burgundsku
Červená řepa po burgundsku
Recept Červená řepa po burgundsku
Foto: rebeka

Tak, protože je dnes popeleční středa, je třeba začít s půstem. Bez masa je to dnes velmi těžké, ale tak pokud je třeba, tak je třeba. I naše tělo si potřebuje odpočinout od masa a přece i tradice se mají zachovávat. Dnes jsem připravila k obědu vynikající pochoutku a hlavně i plnou vitamínů z červené řepy, mrkve, cibule, česneku a dalších skvělých surovin. Už nezůstalo nic a i při psaní receptu se mi sbíhají sliny. Dala bych si ještě i dvě porce. Autor: Naďa I. (Rebeka)

rebeka    ·   1.3.2017

Červená řepa po burgundsku

Tak, protože je dnes popeleční středa, je třeba začít s půstem. Bez masa je to dnes velmi těžké, ale tak pokud je třeba, tak je třeba. I naše tělo si potřebuje odpočinout od masa a přece i tradice se mají zachovávat. Dnes jsem připravila k obědu vynikající pochoutku a hlavně i plnou vitamínů z červené řepy, mrkve, cibule, česneku a dalších skvělých surovin. Už nezůstalo nic a i při psaní receptu se mi sbíhají sliny. Dala bych si ještě i dvě porce. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Sdílet na Facebooku
Suroviny
4 ks
malé červené řepy
4 ks
středně velké mrkve
1 ks
cibule
4 stroužky
česneku
2 lžíce
olivového oleje
pár snítek
čerstvého tymiánu ( v nouzi i sušený)
2 lžíce
rajského protlaku
1 lžíce
třtinového cukru
dle chuti
sůl, pepř
250 ml
suchého červeného vína
500 ml
zeleninového vývaru
3 ks
bobkové listy
2 lžičky
gustinu (kukuřičný škrob) rozmíchaný v 1 lžíci vody
10 ks
žampionů
2 ks
žluté cibule
2 ks
červené cibule
2 lžíce
olivového oleje
1 lžíce
másla
dle chuti
sůl, pepř
Postup receptu
Vytisknout
  1. Ve woku rozpálíme olej, přidáme na klínky pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme nasekaný česnek a necháme ho rozvonět. Pak přidáme oloupanou a na dílky pokrájenou řepu a oloupanou a klínky pokrájenou mrkev. Chvilku restujeme.
  2. Přidáme protlak, cukr a opět zarestujeme. Přilejeme víno a necháme zčásti odpařit.
  3. Nalejeme vývar, přidáme bobkový list, tymián, sůl a pepř. Vaříme doměkka cca 50 minut (záleží na jak velké kusy řepu nakrájíte). Přidáme namočený škrob a podle potřeby doředíme vodou či vývarem.
  4. Do pánve dáme rozálit oba tuky a přidáme na klínky pokrájené cibule a na plátky či čtvrtky pokrájené žampiony. Restujeme cca 15 minut, pak osolíme a opepříme, přidáme do woku k řepě a společně prohřejeme. Podle chuti dosolíme, event. dopepříme.
  5. Podáváme s pečivem nebo i bez.
  6. Na talířích posypeme dýňovým gomasio, což jsou drcená pražená dýňová semínka s mořskou solí (prodejny Zdravé výživy).

Můj blog: Vaření s Tomem

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář