Červená řepa po burgundsku

Tak, protože je dnes popeleční středa, je třeba začít s půstem. Bez masa je to dnes velmi těžké, ale tak pokud je třeba, tak je třeba. I naše tělo si potřebuje odpočinout od masa a přece i tradice se mají zachovávat. Dnes jsem připravila k obědu vynikající pochoutku a hlavně i plnou vitamínů z červené řepy, mrkve, cibule, česneku a dalších skvělých surovin. Už nezůstalo nic ai při psaní receptu se mi sbíhají sliny. Dala bych si ještě i dvě porce. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 1.3.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Červená řepa po burgundsku

Suroviny

4 ksmalé červené řepy
4 ksstředně velké mrkve
1 kscibule
4 stroužkyčesneku
2 lžíceolivového oleje
pár snítekčerstvého tymiánu ( v nouzi i sušený)
2 lžícerajského protlaku
1 lžícetřtinového cukru
dle chutisůl, pepř
250 mlsuchého červeného vína
500 mlzeleninového vývaru
3 ksbobkové listy
2 lžičkygustinu (kukuřičný škrob) rozmíchaný v 1 lžíci vody
10 ksžampionů
2 ksžluté cibule
2 ksčervené cibule
2 lžíceolivového oleje
1 lžícemásla
dle chutisůl, pepř

Postup přípravy

  1. Ve woku rozpálíme olej, přidáme na klínky pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme nasekaný česnek a necháme ho rozvonět. Pak přidáme oloupanou a na dílky pokrájenou řepu a oloupanou a klínky pokrájenou mrkev. Chvilku restujeme.
  2. Přidáme protlak, cukr a opět zarestujeme. Přilejeme víno a necháme zčásti odpařit.
  3. Nalejeme vývar, přidáme bobkový list, tymián, sůl a pepř. Vaříme doměkka cca 50 minut (záleží na jak velké kusy řepu nakrájíte). Přidáme namočený škrob a podle potřeby doředíme vodou či vývarem.
  4. Do pánve dáme rozálit oba tuky a přidáme na klínky pokrájené cibule a na plátky či čtvrtky pokrájené žampiony. Restujeme cca 15 minut, pak osolíme a opepříme, přidáme do woku k řepě a společně prohřejeme. Podle chuti dosolíme, event. dopepříme.
  5. Podáváme s pečivem nebo i bez.
  6. Na talířích posypeme dýňovým gomasio, což jsou drcená pražená dýňová semínka s mořskou solí (prodejny Zdravé výživy).

Můj blog: Vaření s Tomem