Červená řepa s křenem

Červenou řepu si vypěstujeme v zahradě, tak ji i zpracujeme, je vhodná zejména jako příloha k masu přes zimu. My jsme někdy zvykli červenou řepu jíst pouze na Velikonoce, dnes už ji dělávám i na tento způsob a podáváme ji například s karbanátky a s bramborovou kaší. Autor: Blažena

Přidal:, 31.7.2017
Kategorie: Řepa, Zavařeniny
Recept Červená řepa s křenem

Suroviny

8 kgčervená řepa
2 lvoda
600 mlocet
450 gkr. cukr
80 gsůl
1 ČLkmín celá
dle chutičerstvý křen

Postup přípravy

  1. Červenou řepu důkladně omyjeme. Pokud je velká, překrojíme a vaříme ve větším hrnci asi jednu hodinu nebo podle potřeby, do měkka. Necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme na hrubším struhadle nebo protlačíme přes pretláčatko, které používáme na protlačování uvařených brambor na hrubší hranolky. Dáme do větší nádoby.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Křen omyjeme, očistíme a nastrouháme najemno. Přidáme k připravené červené řepě, spolu s kmínem a promícháme. Zalijeme vlažným nálevem tak, aby byla celá ponořená a promícháme. Podle chuti můžeme přidat cukr nebo ocet.
  3. Nálev: 2 litry vody, ocet, sůl, cukr spolu uvaříme za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Necháme vychladnout, aby byl vlažný.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Naplníme čisté sklenice, zalijeme šťávou, ve které byla zalita, uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 80 ° C 20 minut. Převrátíme dnem vzhůru na 10 minut. Otočíme a uložíme do deky do vychladnutí. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od skvělé 
kuchařky - Blažena Sadovská