Červená řepa s křenem

Červenou řepu si vypěstujeme v zahradě, tak ji i zpracujeme, je vhodná zejména jako příloha k masu přes zimu. My jsme někdy zvykli červenou řepu jíst pouze na Velikonoce, dnes už ji dělávám i na tento způsob a podáváme ji například s karbanátky a s bramborovou kaší. Autor: Blažena

Přidal:admin, 31.7.2017
Kategorie: Zavařeniny
Červená řepa s křenem

Suroviny

8 kgčervená řepa
2 lvoda
600 mlocet
450 gkr. cukr
80 gsůl
1 ČLkmín celá
dle chutičerstvý křen

Postup přípravy

  1. Červenou řepu důkladně omyjeme. Pokud je velká, překrojíme a vaříme ve větším hrnci asi jednu hodinu nebo podle potřeby, do měkka. Necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme na hrubším struhadle nebo protlačíme přes pretláčatko, které používáme na protlačování uvařených brambor na hrubší hranolky. Dáme do větší nádoby.
  2. Křen omyjeme, očistíme a nastrouháme najemno. Přidáme k připravené červené řepě, spolu s kmínem a promícháme. Zalijeme vlažným nálevem tak, aby byla celá ponořená a promícháme. Podle chuti můžeme přidat cukr nebo ocet.
  3. Nálev: 2 litry vody, ocet, sůl, cukr spolu uvaříme za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Necháme vychladnout, aby byl vlažný.
  4. Naplníme čisté sklenice, zalijeme šťávou, ve které byla zalita, uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 80 ° C 20 minut. Převrátíme dnem vzhůru na 10 minut. Otočíme a uložíme do deky do vychladnutí. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od skvělé 
kuchařky - Blažena Sadovská