Chalupářský velikonoční mazanec

Recept Chalupářský velikonoční mazanec

Přidal: , 1.4.2019

Kategorie: Sváteční pečení, Mazanec, Velikonoce

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Velikonoce jsou co chvíle tady a na stole přece nesmí chybět velikonoční mazanec. Letos jsem zkoušela asi 3 a nejlepší se mi zdá právě tento chalupářský. Je měkoučký a sušené ovoce uvnitř v kombinaci s křupavými mandlemi na vrchu je dokonalé. Autor: Triniti

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Přidal: , 1.4.2019

Kategorie: Sváteční pečení, Mazanec, Velikonoce

Čas přípravy:
Čas vaření:

SUROVINY

400 gpolohrubá mouka
špetkasůl
2 ksvětší uvařené brambory ve slupce
20 gdroždí
2 ksžloutky
50 gmed
troškumléko
80 gmáslo
30 gsušené meruňky
30 gjablečné křížaly
30 grozinky
30 gloupané mandle
bílek na potření
mandle na posypání
moučkový cukr na posypání

POSTUP PŘÍPRAVY

TISKULOŽIT
  1. Do velké misky prosejeme mouku, přidáme špetku soli, rozmačkané brambory /můžete je i nastrouhat na jemném struhadle/ a rozdrcené droždí.
  2. Na malém ohni rozpustíme máslo a necháme mírně vychladnout. Potom máslo přidáme k mouce a dobře promícháme. Postupně přidáváme i ostatní suroviny - med, teplé mléko (mléko přidáváme postupně, podle toho, kolik saje mouka).
  3. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, do kterého na závěr přidáme sušené ovoce a mandle.
  4. Z těsta vytvarujeme bochník, který necháme kynout na teplém místě asi jednu hodinu.
  5. Po vykynutí ho přendáme na papírem vyložený plech a necháme kynout asi půl hodinu.
  6. Potom vrch potřeme bílkem a posypeme nasekanými mandlemi. Dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 10 minut, pak teplotu snížíme na 170 a dopečeme (cca 20 minut - sledujeme).
PODĚLTE SE O RECEPT S OSTATNÍMI
INSPIRACE NA KAŽDÝ DEN
KOMENTÁŘE K RECEPTU
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit