NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Mazanec Chalupářský velikonoční mazanec
Chalupářský velikonoční mazanec
Recept Chalupářský velikonoční mazanec
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Triniti

Velikonoce jsou co chvíle tady a na stole přece nesmí chybět velikonoční mazanec. Letos jsem zkoušela asi 3 a nejlepší se mi zdá právě tento chalupářský. Je měkoučký a sušené ovoce uvnitř v kombinaci s křupavými mandlemi na vrchu je dokonalé. Autor: Triniti

Triniti Triniti    ·   1.4.2019

Chalupářský velikonoční mazanec

Velikonoce jsou co chvíle tady a na stole přece nesmí chybět velikonoční mazanec. Letos jsem zkoušela asi 3 a nejlepší se mi zdá právě tento chalupářský. Je měkoučký a sušené ovoce uvnitř v kombinaci s křupavými mandlemi na vrchu je dokonalé. Autor: Triniti

35 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny
400 g
polohrubá mouka
špetka
sůl
2 ks
větší uvařené brambory ve slupce
20 g
droždí
2 ks
žloutky
50 g
med
trošku
mléko
80 g
máslo
30 g
sušené meruňky
30 g
jablečné křížaly
30 g
rozinky
30 g
loupané mandle
bílek na potření
mandle na posypání
moučkový cukr na posypání
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
  1. Do velké misky prosejeme mouku, přidáme špetku soli, rozmačkané brambory /můžete je i nastrouhat na jemném struhadle/ a rozdrcené droždí.
  2. Na malém ohni rozpustíme máslo a necháme mírně vychladnout. Potom máslo přidáme k mouce a dobře promícháme. Postupně přidáváme i ostatní suroviny - med, teplé mléko (mléko přidáváme postupně, podle toho, kolik saje mouka).
  3. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, do kterého na závěr přidáme sušené ovoce a mandle.
  4. Z těsta vytvarujeme bochník, který necháme kynout na teplém místě asi jednu hodinu.
  5. Po vykynutí ho přendáme na papírem vyložený plech a necháme kynout asi půl hodinu.
  6. Potom vrch potřeme bílkem a posypeme nasekanými mandlemi. Dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 10 minut, pak teplotu snížíme na 170 a dopečeme (cca 20 minut - sledujeme).
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář