Chalupářský velikonoční mazanec

Velikonoce jsou co chvíle tady a na stole přece nesmí chybět velikonoční mazanec. Letos jsem zkoušela asi 3 a nejlepší se mi zdá právě tento chalupářský. Je měkoučký a sušené ovoce uvnitř v kombinaci s křupavými mandlemi na vrchu je dokonalé. Autor: Triniti

Přidal:, 1.4.2019
Kategorie: Sváteční pečení, Mazanec, Velikonoce
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Chalupářský velikonoční mazanec

Suroviny

400 gpolohrubá mouka
špetkasůl
2 ksvětší uvařené brambory ve slupce
20 gdroždí
2 ksžloutky
50 gmed
troškumléko
80 gmáslo
30 gsušené meruňky
30 gjablečné křížaly
30 grozinky
30 gloupané mandle
bílek na potření
mandle na posypání
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Do velké misky prosejeme mouku, přidáme špetku soli, rozmačkané brambory /můžete je i nastrouhat na jemném struhadle/ a rozdrcené droždí.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  2. Na malém ohni rozpustíme máslo a necháme mírně vychladnout. Potom máslo přidáme k mouce a dobře promícháme. Postupně přidáváme i ostatní suroviny - med, teplé mléko (mléko přidáváme postupně, podle toho, kolik saje mouka).
  3. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, do kterého na závěr přidáme sušené ovoce a mandle.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Z těsta vytvarujeme bochník, který necháme kynout na teplém místě asi jednu hodinu.
  5. Po vykynutí ho přendáme na papírem vyložený plech a necháme kynout asi půl hodinu.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  6. Potom vrch potřeme bílkem a posypeme nasekanými mandlemi. Dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 10 minut, pak teplotu snížíme na 170 a dopečeme (cca 20 minut - sledujeme).