Chalupářský velikonoční mazanec

Přidal: Triniti, 1.4.2019
Kategorie: Mazanec, Velikonoce, Sváteční pečení
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Velikonoce jsou co chvíle tady a na stole přece nesmí chybět velikonoční mazanec. Letos jsem zkoušela asi 3 a nejlepší se mi zdá právě tento chalupářský. Je měkoučký a sušené ovoce uvnitř v kombinaci s křupavými mandlemi na vrchu je dokonalé. Autor: Triniti
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Přidal: Triniti, 1.4.2019
Kategorie: Mazanec, Velikonoce, Sváteční pečení
Čas přípravy:
Čas vaření:
SUROVINY
400 gpolohrubá mouka
špetkasůl
2 ksvětší uvařené brambory ve slupce
20 gdroždí
2 ksžloutky
50 gmed
troškumléko
80 gmáslo
30 gsušené meruňky
30 gjablečné křížaly
30 grozinky
30 gloupané mandle
bílek na potření
mandle na posypání
moučkový cukr na posypání
- Do velké misky prosejeme mouku, přidáme špetku soli, rozmačkané brambory /můžete je i nastrouhat na jemném struhadle/ a rozdrcené droždí.
- Na malém ohni rozpustíme máslo a necháme mírně vychladnout. Potom máslo přidáme k mouce a dobře promícháme. Postupně přidáváme i ostatní suroviny - med, teplé mléko (mléko přidáváme postupně, podle toho, kolik saje mouka).
- Vypracujeme hladké nelepivé těsto, do kterého na závěr přidáme sušené ovoce a mandle.
- Z těsta vytvarujeme bochník, který necháme kynout na teplém místě asi jednu hodinu.
- Po vykynutí ho přendáme na papírem vyložený plech a necháme kynout asi půl hodinu.
- Potom vrch potřeme bílkem a posypeme nasekanými mandlemi. Dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 10 minut, pak teplotu snížíme na 170 a dopečeme (cca 20 minut - sledujeme).
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Chalupársky veľkonočný mazanec.
KOMENTÁŘE K RECEPTU