NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Mazanec Chalupářský velikonoční mazanec
Chalupářský velikonoční mazanec
Recept Chalupářský velikonoční mazanec
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Triniti Triniti    ·   1.4.2019

Chalupářský velikonoční mazanec

Velikonoce jsou co chvíle tady a na stole přece nesmí chybět velikonoční mazanec. Letos jsem zkoušela asi 3 a nejlepší se mi zdá právě tento chalupářský. Je měkoučký a sušené ovoce uvnitř v kombinaci s křupavými mandlemi na vrchu je dokonalé. Autor: Triniti

35 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny
400 g
polohrubá mouka
špetka
sůl
2 ks
větší uvařené brambory ve slupce
20 g
droždí
2 ks
žloutky
50 g
med
trošku
mléko
80 g
máslo
30 g
sušené meruňky
30 g
jablečné křížaly
30 g
rozinky
30 g
loupané mandle
bílek na potření
mandle na posypání
moučkový cukr na posypání
Postup receptu
Vytisknout
  1. Do velké misky prosejeme mouku, přidáme špetku soli, rozmačkané brambory /můžete je i nastrouhat na jemném struhadle/ a rozdrcené droždí.
  2. Na malém ohni rozpustíme máslo a necháme mírně vychladnout. Potom máslo přidáme k mouce a dobře promícháme. Postupně přidáváme i ostatní suroviny - med, teplé mléko (mléko přidáváme postupně, podle toho, kolik saje mouka).
  3. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, do kterého na závěr přidáme sušené ovoce a mandle.
  4. Z těsta vytvarujeme bochník, který necháme kynout na teplém místě asi jednu hodinu.
  5. Po vykynutí ho přendáme na papírem vyložený plech a necháme kynout asi půl hodinu.
  6. Potom vrch potřeme bílkem a posypeme nasekanými mandlemi. Dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 10 minut, pak teplotu snížíme na 170 a dopečeme (cca 20 minut - sledujeme).
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář