NejRecept.cz Dezerty Cheesecake Cheesecake se slaným karamelem a preclíky
Cheesecake se slaným karamelem a preclíky
Recept Cheesecake se slaným karamelem a preclíky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
_Nikoleta_    ·   24.2.2022

Cheesecake se slaným karamelem a preclíky

Tento koláč je něco pro milovníky sladko-slaných kombinací a karamelu. Cheesecake ve spojení se slaným karamelem, doplněný o preclíky tvoří velmi chutnou kombinaci. Tato příchuť má u mě určitě ano.

40 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření
Suroviny

Korpus

130 g
čokoládové BeBe sušenky
20 g
preclíky
60 g
máslo

Krém

500 g
jemný tvaroh
200 g
cream cheese/pomazánkové máslo
200 g
zakysaná smetana
2 ks
vejce
2 lžíce
hladká mouka
120 g
moučkový cukr
1 polévková lžíce
vanilková pasta

Poleva – slaný karamel

150 g
krystalový cukr
70 g
máslo
100 ml
smetana ke šlehání
1/2 lžičky
sůl
Postup receptu
Vytisknout
  1. Sušenky a preclíky rozmixujeme. Přidáme máslo pokojové teploty a opět promixujeme. Směs vysypeme na dno kulaté formy (průměr 24 cm) vystlané pečícím papírem a rovnoměrně upěchujeme na spodek formy.
  2. Tvaroh, cream cheese a zakysanou smetanu vyšleháme. Po jednom přišleháme vajíčka. Přimícháme mouku, cukr a vanilkovou pastu. Směs vylijeme na sušenkový základ. Dáme péct do trouby vyhřáté na 160 stupňů cca 50 minut.
  3. Při pečení sledujeme okraje, které by měly být dozlatova upečené. Upečený cheesecake se může uprostřed trochu „třást“, ztuhne po vychladnutí. Po dopečení necháme koláč vychladnout alespoň půl hodiny v pootevřené troubě.
  4. Na slaný karamel dáme do hrnce roztát cukr. Průběžně mícháme. Když je rozpuštěn, přidáme máslo a mícháme, dokud není zcela rozpuštěno. Nakonec přidáme smetanu a mícháme. Na závěr přimícháme přibližně 1/2 čajové lžičky soli. Raději méně a ještě dosolíme je-li třeba. Necháme trochu vychladnout.
  5. Ne horký karamel vylijeme na cheesecake, ale ne celou dávku (zbytek odložte do uzavíratelné nádoby do chladničky). Tak aby byl v tenké vrstvě po celém koláči. Takto připravený cheesecake odložíme ztuhnout do chladničky na noc. Nakonec už jen ozdobíme a můžeme podávat.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář