NejRecept.cz Přílohy Rýže Rizoto Zeleninové rizoto Chutné a zdravé krémové rizoto se špenátem a parmazánem. Rychlý oběd hotový do hodiny.
Chutné a zdravé krémové rizoto se špenátem a parmazánem. Rychlý oběd hotový do hodiny.
Recept Chutné a zdravé krémové rizoto se špenátem a parmazánem. Rychlý oběd hotový do hodiny.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Krémové rizoto patří mezi mé oblíbené pokrmy. V období po svátcích je jako stvořené, protože není příliš těžké a díky zelenině obsahuje velké množství vitamínů. Kromě toho potěší i skvělou chutí a tím, že si jej můžete připravit k obědu i večeři.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   5.1.2025

Chutné a zdravé krémové rizoto se špenátem a parmazánem. Rychlý oběd hotový do hodiny.

Krémové rizoto patří mezi mé oblíbené pokrmy. V období po svátcích je jako stvořené, protože není příliš těžké a díky zelenině obsahuje velké množství vitamínů. Kromě toho potěší i skvělou chutí a tím, že si jej můžete připravit k obědu i večeři.

15 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny
300 g
čerstvý mangold nebo špenát
3 ks
jarní cibulka
2 ks
mladý česnek (nebo 2 stroužky klasického)
podle potřeby
nať fenyklu nebo kopru
podle potřeby
petržel
50 g
máslo
2 lžíce
olivový olej
2 lžíce
voda
250 g
rýže
150 ml
bílé víno
800 ml
kuřecí vývar
podle potřeby
sůl
podle potřeby
mletý černý pepř
40 g
parmazán
Postup receptu
Vytisknout
15 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Hlavní surovinou rizota je mangold, který však můžete klidně zaměnit za špenát. Oba druhy zeleniny mají velmi podobnou chuť i strukturu, proto bude výsledný pokrm chutnat téměř stejně. Následně do rizota můžete přidat i různé suroviny navíc, například kukuřici, maso nebo cokoli podle své chuti.

  1. Mangold nebo špenát očistíme a nakrájíme nadrobno. Pokud používáme mangold, nakrájíme i kořen. Jarní cibulku spolu s česnekem, petrželí a fenyklem (nebo koprem) také očistíme a nakrájíme.
  2. Mangold nebo špenát blanšírujeme a scedíme. V případě mangoldu blanšírujeme jen listy, kořen ne.
  3. Na pánvi rozpustíme 25 g másla a přidáme olivový olej, na kterém osmahneme cibuli. Poté přidáme česnek a smažíme minutu. Následně ke směsi přisypeme kořen mangoldu a opékáme 8 až 10 minut.
  4. Ke směsi přilijeme 2 lžíce vody, přidáme suchou neuvařenou rýži a opékáme 1 až 2 minuty. Poté přilijeme bílé víno, vaříme 3 až 4 minuty, přilijeme 250 ml vývaru a vaříme 4 až 5 minut. Mezitím rizoto osolíme a opepříme podle chuti.
  5. Jakmile začne rizoto houstnout, přidáme dalších 250 ml vývaru a vaříme dál. Během vaření přisypeme fenykl a mangold nebo špenát a přilijeme 150 ml vývaru. Vaříme 2 až 3 minuty a nakonec přilijeme posledních 150 ml vývaru. Rizoto vaříme přibližně 3 minuty a stáhneme z ohně.
  6. Do rizota přidáme 25 g másla, nastrouhaný parmazán a vše důkladně promícháme.

Před servírováním můžete rizoto posypat trochou sýra nebo nasekanou petrželovou natí. Při dochucování solí si dávejte pozor, abyste to s ní nepřehnali. Přidávejte ji postupně a myslete na to, že i ostatní suroviny, například sýr nebo kuřecí vývar, jsou již slané.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář