NejRecept.cz Polévky Husté polévky Čočková polévka Čočková polévka s kořenovou zeleninou, bramborami a párkem tak, jak ji dělávala moje babička.
Čočková polévka s kořenovou zeleninou, bramborami a párkem tak, jak ji dělávala moje babička.
Recept Čočková polévka s kořenovou zeleninou, bramborami a párkem tak, jak ji dělávala moje babička.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Připravte si tuto chutnou a výživnou čočkovou polévku s kořenovou zeleninou, bramborami a párkem podle tradičního receptu mé babičky. Tato sytá polévka často nahradí i druhé jídlo a zaručeně zahřeje tělo i duši. Její vůně a chuť vás vrátí do dětství.

Ivana Reisingerová Ivana Reisingerová    ·   21.6.2024

Čočková polévka s kořenovou zeleninou, bramborami a párkem tak, jak ji dělávala moje babička.

Připravte si tuto chutnou a výživnou čočkovou polévku s kořenovou zeleninou, bramborami a párkem podle tradičního receptu mé babičky. Tato sytá polévka často nahradí i druhé jídlo a zaručeně zahřeje tělo i duši. Její vůně a chuť vás vrátí do dětství.

25 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření
Suroviny
30 g
vepřové sádlo
150 g
celer
100 g
petržel
200 g
mrkev
2 ks
cibule
300 g
čočka
podle chut
sůl
1 lžička
černý mletý pepř
2 L
vývar
400 g
brambory
podle chuti
párky
6 ks
stroužek česneku
hrst
majoránka
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření
  1. V hrnci rozpustím sádlo a dám smažit celer, petržel a mrkev. Když zelenina začne zlátnout, přidám nadrobno nakrájenou cibuli a smažím do zlatova.
  2. Přidám přes noc namočenou a propláchnutou čočku, sůl a mletý pepř, zaliji vývarem a vařím, dokud čočka nezačne měknout.
  3. Potom zahustím trochou jíšky (lze vynechat) a přidám na kostičky nakrájené brambory, případně dosolím a vařím do měkka, pokud zahušťuji jíškou, tak minimálně 20 minut.
  4. Mezitím si na kousek masti osmažím párky (lze úplně vynechat nebo použít uzené) a přidám je na posledních 5 minut varu.
  5. Nakonec do polévky protlačím česnek, přidám nasekanou čerstvou majoránku (kdo nemá, dá sušenou) a už nevařím, jen nechám pár minut přejít. Dobrou chuť!
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář