Čokoládová babka - moučník ruských Židů
Někdy jsme tento koláč pekli na pekáči, nedávali jsme ho do hranaté formy, abychom dostali takový vzhled a nedávno jsem viděla v časopise tento recept a neodolala jsem mu. Nevěděla jsem, že tento recept se takto nazývá, že je to moučník ruských Židů, ale už vím. Jsem o trochu moudřejší. Tento moučník si umím představit i s jinou náplní jako s čokoládou a skořicí, ale to už bych asi pozměnila jejich tradice :) Autor: Triniti
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
SUROVINY
Těsto:
1 lžičkakr. cukr
1 lžičkavanilkový cukr
1 a 1/4 hrnkupolohrubá mouka
5 PLmáslo
1 ksžloutek
3/4 hrnkuteplé mléko
1/4 lžičkysůl
6 PLkr. cukr
1 a 3/4 hrnkuhladká mouka
2 a 1/4 lžičkysušené droždí
Náplň:
1/2 hrnkukr. cukr
110 gčokoláda
1 lžičkamletá skořice
1/4 lžičkysůl
3 PLkakao
Drobenka:
2 PLmoučkový cukr
1 PLhladká mouka
1 PLmáslo
- Nejdříve si připravíme drobenku. Rukama zpracujeme máslo, mouku a cukr a tuto hmotu odložíme do chladničky.
- Ve vlažném mléce rozpustíme lžičku cukru, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek. Všechny suroviny na těsto smícháme, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme kynout v misce, kterou jsme vymastili trochou oleje. Těsto kyne cca 1,5 hodiny. Těsta je docela dost, doporučuji ho rozdělit na polovinu, aby se vám střed babky pořádně propekl.
- Připravíme si hranatou formu na pečení chleba nebo může být i srnčí hřbet. Formu vyložíme pečícím papírem a ten ještě jemně potřeme olejem.
- Připravíme si i náplň. Suroviny na náplň smícháme - čokoládu přidáme k ostatním tak, že ji nastrouháme na jemném struhadle.
- Těsto rozválíme na tenčí plát, ten překrojíme na polovinu, posypeme náplní a srolujeme do rolády. Z tohoto těsta dostaneme 4 rolády.
- Do formy je plníme po 2 a to tak, že je překládáme jakoby jsme pletly bič.
- Uložíme do formy, zakryjeme utěrkou a necháme kynout ještě 45 minut.
- Vrch posypeme drobenkou z chladničky a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 40 minut. Vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
KOMENTÁŘE K RECEPTU