NejRecept.cz Dezerty Moučníky Čokoládová babka - moučník ruských Židů
Čokoládová babka - moučník ruských Židů
Recept Čokoládová babka - moučník ruských Židů
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Triniti

Někdy jsme tento koláč pekli na pekáči, nedávali jsme ho do hranaté formy, abychom dostali takový vzhled a nedávno jsem viděla v časopise tento recept a neodolala jsem mu. Nevěděla jsem, že tento recept se takto nazývá, že je to moučník ruských Židů, ale už vím. Jsem o trochu moudřejší. Tento moučník si umím představit i s jinou náplní jako s čokoládou a skořicí, ale to už bych asi pozměnila jejich tradice :) Autor: Triniti

Triniti Triniti    ·   8.3.2018

Čokoládová babka - moučník ruských Židů

Někdy jsme tento koláč pekli na pekáči, nedávali jsme ho do hranaté formy, abychom dostali takový vzhled a nedávno jsem viděla v časopise tento recept a neodolala jsem mu. Nevěděla jsem, že tento recept se takto nazývá, že je to moučník ruských Židů, ale už vím. Jsem o trochu moudřejší. Tento moučník si umím představit i s jinou náplní jako s čokoládou a skořicí, ale to už bych asi pozměnila jejich tradice :) Autor: Triniti

Suroviny

Těsto:

1 lžička
kr. cukr
1 lžička
vanilkový cukr
1 a 1/4 hrnku
polohrubá mouka
5 PL
máslo
1 ks
žloutek
3/4 hrnku
teplé mléko
1/4 lžičky
sůl
6 PL
kr. cukr
1 a 3/4 hrnku
hladká mouka
2 a 1/4 lžičky
sušené droždí

Náplň:

1/2 hrnku
kr. cukr
110 g
čokoláda
1 lžička
mletá skořice
1/4 lžičky
sůl
3 PL
kakao

Drobenka:

2 PL
moučkový cukr
1 PL
hladká mouka
1 PL
máslo
Postup receptu
Vytisknout
  1. Nejdříve si připravíme drobenku. Rukama zpracujeme máslo, mouku a cukr a tuto hmotu odložíme do chladničky.
  2. Ve vlažném mléce rozpustíme lžičku cukru, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek. Všechny suroviny na těsto smícháme, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme kynout v misce, kterou jsme vymastili trochou oleje. Těsto kyne cca 1,5 hodiny. Těsta je docela dost, doporučuji ho rozdělit na polovinu, aby se vám střed babky pořádně propekl.
  3. Připravíme si hranatou formu na pečení chleba nebo může být i srnčí hřbet. Formu vyložíme pečícím papírem a ten ještě jemně potřeme olejem.
  4. Připravíme si i náplň. Suroviny na náplň smícháme - čokoládu přidáme k ostatním tak, že ji nastrouháme na jemném struhadle.
  5. Těsto rozválíme na tenčí plát, ten překrojíme na polovinu, posypeme náplní a srolujeme do rolády. Z tohoto těsta dostaneme 4 rolády.
  6. Do formy je plníme po 2 a to tak, že je překládáme jakoby jsme pletly bič.
  7. Uložíme do formy, zakryjeme utěrkou a necháme kynout ještě 45 minut.
  8. Vrch posypeme drobenkou z chladničky a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 40 minut. Vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář