NejRecept.cz Dezerty Moučníky Čokoládová BOUNTY bašta
Čokoládová BOUNTY bašta
Recept Čokoládová BOUNTY bašta
Foto: Triniti

Jednoduchý a vynikající koláč, připravený z kynutého těsta. Doslova čokoládová extáze! Pokud máte rádi kokos, určitě si vyzkoušejte připravit tento závin, plný kokosové nádivky a mléčné čokolády. Autor: Triniti

Triniti Triniti    ·   28.5.2015

Čokoládová BOUNTY bašta

Jednoduchý a vynikající koláč, připravený z kynutého těsta. Doslova čokoládová extáze! Pokud máte rádi kokos, určitě si vyzkoušejte připravit tento závin, plný kokosové nádivky a mléčné čokolády. Autor: Triniti

Suroviny

Těsto:

250 g
polohrubá mouka
25 g
čerstvé droždí
50 g
kr. cukr
50 g
máslo
80 ml
teplé mléko
1 ks
vajíčko
špetka
soli

Nádivka:

120 ml
mléko
70 g
kr. cukr
20 g
máslo
1 bal.
vanilkový cukr
100 g
kokos
2 bal.
mléčná čokoláda

Na potření:

2 ks
žloutky
malé množství vody
Postup receptu
Vytisknout
  1. Do teplého mléka přidáme kr. cukr, čerstvé droždí a 1 lžíci polohrubé mouky. Necháme vzejít kvásek. V druhé misce si smícháme ostatní suroviny potřebné pro přípravu těsta, přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout (trvá to cca 20 minut). Následně těsto přesuneme do misky, kterou jsme potřeli olejem a zakryjeme utěrkou a odložíme do lednice na minimálně 4 hodiny /můžeme si těsto připravit i večer a v lednici může stát i celou noc/.
  2. V případě, pokud se vám nechce čekat za kynutým těstem, jako alternativu můžete zvolit listové těsto, které zakoupíte v obchodě.
  3. Druhý den /nebo po uplynutí 4 hodin/ těsto vyndáme z ledničky a necháme ho na pracovní desce odstát 30 - 40 minut, aby získalo pokojovou teplotu.
  4. Připravíme si nádivku. Mléko, máslo, cukr a vanilku zahřejeme na mírném ohni (hmotu nevaříme, jen ohříváme). Když máme cukr rozpuštěný, odstavíme a za stálého míchání přidáme kokos a necháme vychladnout.
  5. Na pomoučené pracovní desce těsto rozválíme na tenký plát. Do středu umístíme kokosovou náplň a na kokosovou nádivku položíme celou mléčnou čokoládu.
  6. Strany těsta si nařízneme ostrým nožem a začneme postupně překládat jednotlivé části, abychom vytvořili "župan". Takto připravený koláč necháme ještě kynout cca půl hodinu - nezapomeneme zakrýt koláč utěrkou, aby nám těsto nevyschlo.
  7. Před pečením povrch potřeme rozšlehaným žloutkem, do kterého jsme přidali malé množství vody. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů do zlata.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář