NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Čokoládové išelské cukroví – vylepšená verze lineckého s dokonalým máslovým krémem a džemem.
Čokoládové išelské cukroví – vylepšená verze lineckého s dokonalým máslovým krémem a džemem.
Recept Čokoládové išelské cukroví – vylepšená verze lineckého s dokonalým máslovým krémem a džemem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Margita Markovičová

Vánoční išelské cukroví s krémem a džemem je tradicí, kterou nikdy nevynechávám. Výjimkou není ani tento rok. Těsto je podobné lineckému, jen jsem do něj přidala ořechy a kakao, které zajistily ještě lepší chuť. Autor: Margita Markovičová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.12.2024

Čokoládové išelské cukroví – vylepšená verze lineckého s dokonalým máslovým krémem a džemem.

Vánoční išelské cukroví s krémem a džemem je tradicí, kterou nikdy nevynechávám. Výjimkou není ani tento rok. Těsto je podobné lineckému, jen jsem do něj přidala ořechy a kakao, které zajistily ještě lepší chuť. Autor: Margita Markovičová

30 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

250 g
máslo
450 g
hladká mouka
120 g
práškový cukr
1 ks
vanilkový cukr
1 ks
vejce
podle potřeby
ořechy
podle potřeby
kakao

Náplň:

250 g
máslo
150 g
moučkový cukr
150 g
mleté ořechy
3 lžíce
rum
podle potřeby
džem

Na ozdobu:

podle potřeby
čokoláda
podle potřeby
tuk
podle potřeby
celé vlašské ořechy
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Bez cukroví si Vánoce u nás doma nedokážeme představit. Každý rok peču několik druhů, přičemž mezi ty, ke kterým se velmi ráda vracím, patří právě toto išelské cukroví. Na první pohled připomíná linecké, ale těsto je vylepšené a obsahuje máslový krém.

  1. Všechny suroviny na těsto spojíme, ručně zpracujeme a připravíme pevné těsto, které zabalíme do fólie a dáme na několik hodin do ledničky.
  2. Odleželé těsto vyválíme a vykrajujeme z něj různé tvary, které pečeme při teplotě 170 až 180 °C přibližně 8 až 10 minut.
  3. Cukroví necháme vychladnout a plníme ho máslovým krémem tak, že uprostřed necháme menší prostor, do kterého dáme trochu džemu. Cukroví poté přeléváme čokoládou, kterou jsme rozpustili s tukem, a zdobíme celým vlašským ořechem.
  4. Krém: V míse vyšleháme změklé máslo, cukr, ořechy a rum. Hotový krém dáme do cukrářského sáčku a plníme jím cukroví.

Išelské cukroví se podobá lineckému, ale dávejte pozor při jeho skladování. Na rozdíl od klasického lineckého je plněné máslovou náplní, která nevydrží tak dlouho jako džem. Proto jej připravujte těsně před Vánocemi a po naplnění jej umístěte na chladné a tmavé místo.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář