NejRecept.cz Dezerty Koláče Čokoládovo-banánový dort s fotopostupem
Čokoládovo-banánový dort s fotopostupem
Recept Čokoládovo-banánový dort s fotopostupem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Fantastický čokoládový dort s banánem. Kombinace sladkého banánu a čokoládového krému je dokonalá. Navrch jsem použila ještě čokoládovou polevu, aby byla zvýrazněna čokoládová chuť, a bylo to opravdu, jak se u nás doma říká, "labůžo". Určitě vyzkoušejte. Těsto je příjemně měkké, lahodné a šťavnaté díky kakau, kterým jsem ho polila. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   6.5.2025

Čokoládovo-banánový dort s fotopostupem

Fantastický čokoládový dort s banánem. Kombinace sladkého banánu a čokoládového krému je dokonalá. Navrch jsem použila ještě čokoládovou polevu, aby byla zvýrazněna čokoládová chuť, a bylo to opravdu, jak se u nás doma říká, "labůžo". Určitě vyzkoušejte. Těsto je příjemně měkké, lahodné a šťavnaté díky kakau, kterým jsem ho polila. Autor: Karambola

55 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

4 ks
vejce
špetka
sůl
120 g
krystalový cukr
144 g
hladká mouka
16 g
kakao
64 g
olej
3 g
prášek do pečiva

Krém:

3 ks
vejce
150 g
moučkový cukr
1 bal.
vanilkový cukr
2 lžíce
kakao
100 g
máslo
250 g
máslo

Čokoládová poleva:

100 g
čokoláda
1 lžíce
kokosový olej

Na polití:

100 ml
mléko
2 lžičky
Granko
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Tento čokoládový dort s banánem je jako stvořený pro nedělní posezení i oslavy. Jemný sladký krém je v kombinaci s ovocem neodolatelný. Perfektně se navzájem doplňují a všichni doma se už teď těší, kdy zákusek znovu udělám.

  1. Bílky vyšleháme se špetkou soli a cukrem do tuhé pěny. Pěna musí být opravdu tuhá. Poznáme to tak, že když zvedneme metlu z mixéru, sníh se ani nepohne.
  2. Po vyšlehání tuhého sněhu přidáme vyšlehané žloutky s olejem. Ty zamícháme už jen ručně. Nepoužíváme mixér.
  3. Do vaječné hmoty jemně ručně vmícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Můžeme ještě prosít.
  4. Připravené těsto se nesmí lít. Správně vyšlehané těsto se má tzv. trhat. Nanášíme ho do kulaté formy na pečení o průměru 24 cm. Dno jsme vyložili pečicím papírem.
  5. Pečeme ve předem vyhřáté troubě. Pečeme při teplotě 165 stupňů po dobu 30 minut. Sledujeme a zkoušíme špejlí. Když je špejle suchá, těsto je upečené. Po upečení ho ihned vyjmeme z formy, otočíme vzhůru nohama a stáhneme pečicí papír. Necháme vychladnout na mřížce. Po vychladnutí ho polijeme kakaem – v teplém mléce rozmícháme Granko.
  6. Po vychladnutí vršek potřeme trochou krému a poklademe na polovinu překrojené banány. Ty zakryjeme zbylým krémem a dáme do lednice ztuhnout.
  7. Po ztuhnutí vršek přelijeme čokoládovou polevou, kterou necháme zatuhnout, a můžeme krájet na úhledné řezy. Já jsem krájela na 12 kousků.
  8. Krém: Ve vodní lázni vyšleháme metličkami (já šlehám mixérem a trvá to asi 10 minut) vejce, moučkový a vanilkový cukr a kakao. Když vyšleháme hustou hmotu, odstavíme a necháme asi 10 minut chladnout. Poté přidáme 100 g másla a zamícháme ho do této hmoty. Protože je ještě teplá, máslo se pěkně rozpustí mícháním. Hmotu necháme úplně vychladnout. Po úplném vychladnutí tuto hmotu postupně zašleháme do vyšlehaného másla (250 g).

Čokoládový dort uchovávejte v chladu (ideálně v lednici), aby se krém ani čokoládová poleva nerozpustily. A pokud nemáte čas péct, vyzkoušejte recept na tento dokonalý nepečený čokoládový dort, který budete mít hotový za pár minut.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář