NejRecept.cz Dezerty Koláče Čokoládovo-karamelové řezy s mascarpone krémem a arašídy
Čokoládovo-karamelové řezy s mascarpone krémem a arašídy
Recept Čokoládovo-karamelové řezy s mascarpone krémem a arašídy
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Karamel a čokoláda? Dokonalé spojení, které nikdy neomrzí. Dezert se rozplývá na jazyku a zalíbí se úplně každému milovníkovi sladkého. Na první pohled může vypadat složitě, ale ve skutečnosti jsem ho měla hotový téměř okamžitě. Bez zdlouhavého stání v kuchyni. Pokud tedy máte chuť na čokoládovo-karamelové řezy s arašídy a mascarpone krémem, určitě vyzkoušejte tento recept.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   9.6.2025

Čokoládovo-karamelové řezy s mascarpone krémem a arašídy

Karamel a čokoláda? Dokonalé spojení, které nikdy neomrzí. Dezert se rozplývá na jazyku a zalíbí se úplně každému milovníkovi sladkého. Na první pohled může vypadat složitě, ale ve skutečnosti jsem ho měla hotový téměř okamžitě. Bez zdlouhavého stání v kuchyni. Pokud tedy máte chuť na čokoládovo-karamelové řezy s arašídy a mascarpone krémem, určitě vyzkoušejte tento recept.

45 min
Čas přípravy
Suroviny

Těsto:

300 g
sušenky
15 g
kakao
150 ml
mléko

Karamelovo-arašídová vrstva:

175 g
krystalový cukr
50 ml
voda
160 ml
smetana ke šlehání (33 %)
70 g
máslo
165 g
arašídy

Krém:

250 g
mascarpone
35 g
moučkový cukr
10 g
vanilkový cukr
8 g
ztužovač
250 ml
smetana ke šlehání (33 %)

Poleva:

125 g
bílá čokoláda
75 ml
smetana ke šlehání (33 %)
15 g
arašídy
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy

K tomuto dokonalému dezertu se velmi ráda vracím. Má jednoduchou přípravu a na stole vypadá skutečně efektně. Charakteristický je tím, že ho tvoří čtyři vrstvy, které se dokonale propojují a postarají se tak o ten nejlepší chuťový zážitek.

  1. Sušenky rozmixujeme pomocí mixéru. Přidáme kakao a mléko a důkladně promícháme.
  2. Takto připravený základ roztáhneme na plech o rozměrech 18 × 28 cm, který jsme vyložili pečicím papírem, a dáme do lednice.
  3. Krystalový cukr nasypeme do pánve, přidáme vodu a počkáme, až se rozpustí. Následně k němu přilijeme horkou smetanu a promícháme. Když se suroviny spojí, přidáme máslo, po jeho rozpuštění i nasekané ořechy a hotovou karamelovou směs naneseme na těsto.
  4. Do misky dáme mascarpone, moučkový a vanilkový cukr, ztužovač a vše důkladně vyšleháme. Za stálého šlehání postupně přiléváme smetanu. Hotový krém naneseme na karamelovou vrstvu.
  5. Bílou čokoládu rozpustíme se smetanou ke šlehání. Přidáme nasekané arašídy a polevu naneseme navrch dezertu. Ten následně vložíme do lednice (ideálně přes noc) a podáváme.

Koláč je nejlepší druhý den po přípravě, kdy se jednotlivé chutě propojí. Jeho vršek můžete ozdobit ještě vyšlehanou smetanou a domácím karamelem. Případně ho nechte tak, jak je – bez speciálního zdobení. Máte chuť ještě na nějaký karamelový dezert? Vyzkoušejte například tyto řezy s nadýchaným piškotem.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář