Čokoládový tečkovaný dort

Tento dort jsem chtěla vyzkoušet už dříve. zaujaly mě bílé kulky v tmavém těste. Na vzhled velmi efektní dort, ale chuťově jsem byla napoprvé zklamaná a tak jsem recept musela vyladit, aby mi chuťově vyhovoval. Dort je silně čokoládový, šťavnatý a v kombinaci s bílými kokosovo tvarohovými kulkami vytváří skvělý dojem jako po vizuální stránce, tak i po chuťové stránce. Autor: Adkas

Přidal:, 6.3.2018
Kategorie: Dorty
Čokoládový tečkovaný dort

Suroviny

Těsto:
100 ghořká čokoláda
100 gmáslo
120 ghnědý cukr
1 bal.vanilkový cukr
4 ksvejce
2 PLzakysaná smetana nebo řecký jogurt
100 gpolohrubá mouka
1 lžičkaprášku do pečiva
Kulky:
250 gjemný tvaroh
100 gkokos
1 ksvejce
3 PLSolamyl (škrob)
100 gmoučkový cukr
Poleva:
150 ghořká čokoláda
150 mlmléko nebo smetana na šlehání
30 gmáslo
2 PLmoučkový cukr

Postup přípravy

  1. Nad párou za stálého míchání rozpustíme máslo s čokoládou. Dáváme pozor, aby se dno misky nedotýkalo vody.
  2. Odstavíme bokem a připravíme kuličky - jen smícháme všechny suroviny a vytvarujeme kuličky o velikosti vlašského oříšku. Poklademe na dno formy (formu vyložíme papírem) o průměru 24 cm. Odložíme do lednice.
  3. Celá vajíčka vyšleháme s cukrem a vanilkou do pěny, přidáme smetanu a rozpuštěnou a vychladlou čokoládu s máslem. Prošleháme a nakonec ručně přimícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  4. Těsto nalijeme na kulky a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 st. cca půl hodinu, sledujeme.
  5. Připravíme polevu - do horkého mléka nebo smetany přidáme na kousky nalámanou čokoládu, máslo a moučkový cukr, utřeme do hladké polevy a tu naneseme na mírně vychladlý dort.

Můj blog: Adkas-tastyfood