Cuketová pikantní pomazánka

Dostala jsem cukety. Zpracovala jsem je tak, že jsem udělala pomazánky do pečení a na toasty. Už jsem ji dělala i minulého roku. Obvykle jsem ji používala jako základ na pizzovníky namísto klasického rajčatového pyré. A pokud jsme měli chuť na něco speciálního, tak jsem udělala tousty, ještě horké jsem je potřela pomazánkou a ještě dala do trouby na 5 minut. Vrch jsem posypala sýrem a snídaně nebo večeře byla hotová. Autor: Dorisa

Přidal:Kvietok278, 26.7.2017
Kategorie: Zavařeniny, Chuťovky
Cuketová pikantní pomazánka

Suroviny

1 kgcuketa
3 kscibule
3 stroužkyčesnek
5 PLcitronová šťáva
1 PLsojová omáčka
1 lžičkacukr
chilli paprička
sůl, pepř černý
1 balíček pomůcka na konzervování Dr.Oetker

Postup přípravy

  1. Omyté cukety (celé) nakrájíme na kostičky. Také nakrájíme i nadrobno cibuli. Osolíme, pokapeme sójovou omáčkou, citronovou šťávou, promícháme a necháme odležet.
  2. Ke směsi přidáme rozmačkaný česnek, olej, cukr, pepř, chilli papričku a dusíme, dokud nezměknou.
  3. Potom směs rozmixujeme ponorným mixérem. Natíráme ji na chlebíček, pečivo, či topinky. Můžeme ji použít i jako hořčici k různým druhům jídel. Pomazánka je lahodnější, když ji necháme v chladu odležet.
  4. Toto je recept (suroviny) k okamžitému použití, pokud bude si pomazánku chtít připravit ve větším, tak je dobře ji sterilizovat v malých skleničkách. Tehdy přidáme do směsi i pomůcku na konzervování. Kromě cukety můžeme dát do pomazánky i další druhy zeleniny, například rajčata, papriku, feferonky.