Cuketový moučník na způsob sachera

Opravdu poslední recept z cukety. Naposledy jsem dělala jednoduchý koláček z červené řepy, dnes jsem dělala z cukety. Je výborný. Je i šťavnatý, i sladký, oříšky pod zuby krásně křupou a ta jemná čokoládová poleva, která se při krájení vůbec neláme. Neskutečné něco, co dokážete připravit z cukety. Je to zelenina i naslano i nasladko. Autor: Naďa I. /rebeka/

Přidal:rebeka, 21.8.2017
Kategorie: Moučníky
Cuketový moučník na způsob sachera

Suroviny

Těsto:
350 gšpaldové jemně mleté celozrnné mouky
1 bal.kypřící prášek do pečiva
170 mloleje
250 gtřtinového cukru
3 ksvejce
špetkasoli
50 gkakaa
500 gcukety (netto)
150 gořechů (vlašské, lískové...) nahrubo nasekaných
2 lžičkyskořice
Dále budeme potřebovat:
200 gřidší meruňkové marmelády
300 ghořké čokolády (nebo čokošku na vaření)
200 ml33% smetany ke šlehání

Postup přípravy

  1. Cuketu oloupeme, najemno nastrouháme a zlehka vymačkáme. Do mísy k cuketě přidáme ostatní suroviny a vše důkladně promícháme. Stěrkou vyrovnáme do plechu (klasický nízký) vystlaného papírem na pečení a troubě na 180 st. pečeme cca 30 až 40 minut.
  2. Pro jistotu použijeme špejli. Je-li po vytažení z těsta suchá, máme hotovo. Na mřížce necháme vychladnout.
  3. Vlažný korpus potřeme marmeládou.
  4. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu a smetanu a mícháme, dokud se nám všechna čokoláda nerozpustí.
  5. Touto pak přelejem moučník a necháme ztuhnout.

Můj blog: Vaření s Tomem