NejRecept.cz Dezerty Koláče Delikátní císařské broskvové řezy.
Delikátní císařské broskvové řezy.
Recept Delikátní císařské broskvové řezy.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jaja79

Velmi jemný a lahodný broskvový koláč, který se skládá ze dvou vrstev – z jemného piškotového těsta a nadýchaného krému sestávajícího ze šlehačky, mascarpone a bílé čokolády. Přidala jsem broskve, ale dovedu si to představit i s malinami, díky nimž by to bylo osvěžující. Samozřejmě, kdo má rád jahody nebo ostružiny, případně jiné ovoce, může si zvolit podle chuti.

Jaja79    ·   8.2.2025

Delikátní císařské broskvové řezy.

Velmi jemný a lahodný broskvový koláč, který se skládá ze dvou vrstev – z jemného piškotového těsta a nadýchaného krému sestávajícího ze šlehačky, mascarpone a bílé čokolády. Přidala jsem broskve, ale dovedu si to představit i s malinami, díky nimž by to bylo osvěžující. Samozřejmě, kdo má rád jahody nebo ostružiny, případně jiné ovoce, může si zvolit podle chuti.

140 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

7 ks
vejce
160 g
krystalový cukr
120 g
polohrubá mouka
2 lžíce
kakao
10 g
prášek do pečiva
špetka
sůl

Na namočení:

1 konzerva
kompotované broskve
trochu
citrónová šťáva

Krém:

200 g
bílá čokoláda
500 ml
smetana ke šlehání
250 g
mascarpone
Postup receptu
Vytisknout
140 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Broskvové řezy jsou svěží, šťavnaté a velmi chutné. Tím, že do nich můžete použít jakékoli ovoce, si je snadno přizpůsobíte přesně podle svých představ. Zákusek je výborný jako sladká tečka za dobrým obědem nebo jako sváteční dezert na různé oslavy či nedělní posezení s blízkými.

  1. Připravíme si plech o velikosti 20 × 30 cm. Dno vyložíme papírem.
  2. Troubu předehřejeme na 170 °C, nastavíme horní a dolní ohřev.
  3. Celá vejce vyšleháme s cukrem a špetkou soli do tuhé pěny (trvá to asi 15 minut – šlehejte opravdu tak dlouho, dokud nevznikne hustá pěna, jinak vám po upečení zůstane placka), a následně přidáme smíchanou suchou směs z mouky, kakaa a prášku do pečiva.
  4. Připravené těsto nalijeme na plech a upečeme. Pečení trvá asi půl hodiny – sledujeme.
  5. Po upečení těsto vyndáme a necháme vychladnout.
  6. Bílou čokoládu zalijeme smetanou ke šlehání a zahříváme v mikrovlnné troubě dokud se hmota nespojí – dáváme pozor. Použijeme tolik smetany, aby byla čokoláda ponořená. Rozpuštěnou bílou čokoládu se smetanou odložíme na minimálně 2 hodiny do lednice. Poté ji vyndáme, dáme do mísy, přidáme zbytek smetany ke šlehání a mascarpone a mixérem vyšleháme nadýchaný krém.
  7. Kompotované broskve slijeme, šťávu použijeme na pokropení upečeného těsta. Do šťávy přidáme ještě vymačkaný citron. Těsto rozkrojíme napůl a navlhčíme. Natřeme krém, navrstvíme nakrájené okapané broskve, znovu položíme těsto, opět krém a broskve, které nakonec zakryjeme krémem. Vrch dezertu ozdobíme podle vlastní fantazie.

Řezy skladujte na chladném místě – ideálně v lednici, kde vám vydrží co nejdéle. Na dekoraci můžete použít nastrouhanou čokoládu, kakao, ořechy, nebo nechte zákusek jen tak. Dobře bude vypadat i bez jakékoli ozdoby.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář