Delikátní citrónový dort

Osvěžující citrónový dort. Těsto je připravené ze zakysané smetany, proto je velmi křehké a chuťově famózní.

Přidal:, 27.8.2015
Kategorie: Dorty, Sladké dorty, Dezerty
Recept Delikátní citrónový dort

Suroviny

Budeme potřebovat:
250 gzakysaná smetana
110 gmáslo
1 lžičkajedlá soda
2 šálkyhladká mouka
1,5 kscitron
1 šálekkr. cukr
1 ksžloutek
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Zakysanou smetanu smícháme s jedlou sodou, přidáme rozpuštěné máslo a utřeme do hladka. Po malých dávkách přidáme mouku a zpracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce. Zpracované těsto rozdělíme na 2 části.Tip: Velikonoční tvarohový beránek
  2. Citrony nakrájíme na menší plátky is kůrou a pomocí kuchyňského mixéru jejich rozmixujeme na kaši. Přidáme šálek cukru.
  3. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a připravíme si kulatou formu na pečení, kterou vymažeme tukem.Tip: Sbírka 25 nejlepších receptů na zákusky, které nesmí chybět na svátečním velikonočním stole
  4. Jednu část těsta rozválíme do požadované velikosti formy. Umístíme ho na dno formy. Rozmixovanou citronovou hmotu navrstvíme na těsto a na vrch umístíme druhou část rozváleného těsta.
  5. Vrch potřeme rozšlehaným žloutkem, propícháme vidličkou a dáme péct. Pečeme cca půl hodinu. Upečený koláč posypeme moučkovým cukrem.Tip: Velikonoční pečivo OVEČKY bez formy na pečení

Zdroj: Ok