NejRecept.cz Omáčky Dokonalá holandská omáčka: Skvělá omáčka nejenom k masu, ale i salátům a dalším
Dokonalá holandská omáčka: Skvělá omáčka nejenom k masu, ale i salátům a dalším
Recept Dokonalá holandská omáčka: Skvělá omáčka nejenom k masu, ale i salátům a dalším
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: NejLucka

Holandská omáčka se skvěle hodí k rybám, chřestu, masům i salátům. Pokud budete recept dodržovat krok za krokem, vykouzlíte perfektní krémovou, hladkou a chuťově skvělou omáčku.

NejLucka NejLucka    ·   23.4.2023

Dokonalá holandská omáčka: Skvělá omáčka nejenom k masu, ale i salátům a dalším

Holandská omáčka se skvěle hodí k rybám, chřestu, masům i salátům. Pokud budete recept dodržovat krok za krokem, vykouzlíte perfektní krémovou, hladkou a chuťově skvělou omáčku.

15 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny
3 ks
žloutky
100 g
másla
podle chuti
sůl
podle chuti
pepř
podle chuti
šťáva z citronu
Postup receptu
Vytisknout
15 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Recept na holandskou omáčku

Holandská omáčka se skládá z pár surovin, ale její chuť je naprosto božská.

  1. Začněte tím, že si do misky připravíte žloutky a máslo si nakrájíte na několik tenkých plátků.
  2. Následně si nachystejte vodní lázeň a dbejte na to, aby voda pod miskou byla vroucí. V misce míchejte žloutky do té doby, než se napění a zhoustnou.
  3. Pak k nim začněte postupně přidávat máslo a každý plátek pečlivě vmíchejte.
  4. Jakmile vmícháte poslední plátek másla a omáčka bude mít hladkou konzistenci, vyndejte misku z vodní lázně a omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
  5. Okamžitě servírujte a nenechte omáčku vychladnout. Dobrou chuť!

Tipy a triky pro správnou chuť i konzistenci holandské omáčky

Příprava holandské omáčky je srovnatelná v přípravou majonézy. Jakmile se ji jednou naučíte a pochopíte, na co si při její přípravě musíte dát pozor, budete mít vyhráno.

- Při přípravě holandské omáčky můžete využít jednoduchou matematiku. Více žloutků znamená hustší omáčku. Pokud bude omáčka příliš tekutá, přidejte do ní více másla. V případě, že se vám omáčka bude zdát naopak příliš hustá, pomůže citronová šťáva nebo voda.

- V některých receptech se setkáte s použitím přepuštěného másla. Tím sice vznikne lesklá holandská omáčka, klasickým máslem ale rozhodně nic nezkazíte, protože chuť obou omáček je stejná.

- Jakmile zvládnete přípravu tradiční holandské omáčky na jedničku, můžete si pohrát s její chutí. Do holandské omáčky můžete před podáváním zamíchat například estragon, nadrobno nakrájenou šalotku nebo šťávu z červených pomerančů. Variací holandské omáčky existuje opravdu nespočet.

- Při přípravě holandské omáčky si můžete usnadnit práci s pomocí tyčového mixéru a zcela vynechat vodní lázeň. Ovšem v takovém případě je máslo nutné rozpustit, aby se s žloutky lépe spojilo.

Chyby, kterých se při přípravě holandské omáčky vyvarovat

Při přípravě holandské omáčky se může pokazit hodně věcí. Jak se chybám vyvarovat?

- Pečlivě si hlídejte teplotu. Při přípravě omáčky nesmí být voda pod miskou příliš horká a vařit se, protože by došlo ke sražení žloutků, ale nesmí být ani příliš studená, protože by se omáčka neohřála a nezhoustla.

- Máslo do omáčky vmíchávejte postupně a po menších kouscích. Metoda nakrájení másla na kostky je spolehlivá a praktická, protože se vám máslo a žloutky lépe spojí.

- Holandskou omáčku po umíchání ihned podávejte. Přestože ji můžete na mírném plamenu udržovat teplou, a dokonce by vydržela i v ledničce, nejlépe chutná čerstvě připravená.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář

Objevte nové recepty