Holandská omáčka se skvěle hodí k rybám, chřestu, masům i salátům. Pokud budete recept dodržovat krok za krokem, vykouzlíte perfektní krémovou, hladkou a chuťově skvělou omáčku.
Holandská omáčka se skvěle hodí k rybám, chřestu, masům i salátům. Pokud budete recept dodržovat krok za krokem, vykouzlíte perfektní krémovou, hladkou a chuťově skvělou omáčku.
Holandská omáčka se skládá z pár surovin, ale její chuť je naprosto božská.
Příprava holandské omáčky je srovnatelná v přípravou majonézy. Jakmile se ji jednou naučíte a pochopíte, na co si při její přípravě musíte dát pozor, budete mít vyhráno.
- Při přípravě holandské omáčky můžete využít jednoduchou matematiku. Více žloutků znamená hustší omáčku. Pokud bude omáčka příliš tekutá, přidejte do ní více másla. V případě, že se vám omáčka bude zdát naopak příliš hustá, pomůže citronová šťáva nebo voda.
- V některých receptech se setkáte s použitím přepuštěného másla. Tím sice vznikne lesklá holandská omáčka, klasickým máslem ale rozhodně nic nezkazíte, protože chuť obou omáček je stejná.
- Jakmile zvládnete přípravu tradiční holandské omáčky na jedničku, můžete si pohrát s její chutí. Do holandské omáčky můžete před podáváním zamíchat například estragon, nadrobno nakrájenou šalotku nebo šťávu z červených pomerančů. Variací holandské omáčky existuje opravdu nespočet.
- Při přípravě holandské omáčky si můžete usnadnit práci s pomocí tyčového mixéru a zcela vynechat vodní lázeň. Ovšem v takovém případě je máslo nutné rozpustit, aby se s žloutky lépe spojilo.
Při přípravě holandské omáčky se může pokazit hodně věcí. Jak se chybám vyvarovat?
- Pečlivě si hlídejte teplotu. Při přípravě omáčky nesmí být voda pod miskou příliš horká a vařit se, protože by došlo ke sražení žloutků, ale nesmí být ani příliš studená, protože by se omáčka neohřála a nezhoustla.
- Máslo do omáčky vmíchávejte postupně a po menších kouscích. Metoda nakrájení másla na kostky je spolehlivá a praktická, protože se vám máslo a žloutky lépe spojí.
- Holandskou omáčku po umíchání ihned podávejte. Přestože ji můžete na mírném plamenu udržovat teplou, a dokonce by vydržela i v ledničce, nejlépe chutná čerstvě připravená.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě