NejRecept.cz Dezerty Koláče Dokonalé domácí croissanty z nadýchaného máslového těsta.
Dokonalé domácí croissanty z nadýchaného máslového těsta.
Recept Dokonalé domácí croissanty z nadýchaného máslového těsta.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Nedávno jsem chtěla překvapit rodinu chutnou snídaní. Zvolila jsem proto domácí croissanty, které jsem naplnila čokoládou. Koláče měly velký úspěch, takže vím, že je už brzy budu dělat znovu.

Šta za ručak? Šta za ručak?    ·   1.3.2025

Dokonalé domácí croissanty z nadýchaného máslového těsta.

Nedávno jsem chtěla překvapit rodinu chutnou snídaní. Zvolila jsem proto domácí croissanty, které jsem naplnila čokoládou. Koláče měly velký úspěch, takže vím, že je už brzy budu dělat znovu.

40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny
250 ml
mléko
250 ml
voda
50 ml
olej
2 ks
vejce
10 g
sušené droždí
1 lžička
krystalový cukr
1 lžička
sůl
2 lžíce
krystalový cukr
750 g
hladká mouka
250 g
máslo
podle potřeby
Nutella
podle potřeby
čokoládová poleva
podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Měkké a nadýchané. Přesně takové jsou tyto domácí croissanty, které můžete naplnit čímkoli. Já jsem zvolila Nutellu, kterou si podle tohoto receptu můžete připravit i doma, ale skvělý je také meruňkový, jahodový nebo rybízový džem.

  1. V nádobě smícháme vlažné mléko a teplou vodu. Přidáme sušené droždí a lžičku krystalového cukru. Promícháme a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy nasypeme polovinu mouky, přidáme sůl, hotový kvásek, olej, dvě lžíce cukru, jedno celé vejce, jeden žloutek a vše promícháme. Následně postupně přidáváme mouku a vypracujeme pevné těsto, které rozdělíme na dvě části.
  3. Každou část rozdělíme ještě na dalších šest, ze kterých vytvarujeme menší bochánky.
  4. Bochánky rozválíme do kruhu, potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme na sebe. Zakryjeme fólií a necháme 20 minut odpočívat.
  5. Takto vykynuté těsto rozválíme a rozkrojíme na čtyři části, ze kterých následně vykrojíme šest trojúhelníků. Každý trojúhelník naplníme Nutellou a stočíme.
  6. Připravené croissanty potřeme bílkem, který nám zbyl, vložíme do trouby a pečeme při teplotě 200 °C přibližně 20 minut.
  7. Upečené croissanty ozdobíme čokoládovou polevou, kterou si můžete připravit podle tohoto receptu, a posypeme moučkovým cukrem.

Croissanty jsou výborné k snídani nebo jako sladký dezert po dobrém obědě. Měkké a vláčné zůstanou několik dní. Stačí je uložit do uzavíratelné nádoby. Myslete však na to, že moučkovým cukrem byste měli posypat jen ty croissanty, které plánujete sníst. Ostatní ne, protože by se na nich cukr rozpustil a jejich povrch by mohl být vlhký.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář