NejRecept.cz Těsta Kynuté Dokonale nadýchané kynuté knedlíky s borůvkami a mákem.
Dokonale nadýchané kynuté knedlíky s borůvkami a mákem.
Recept Dokonale nadýchané kynuté knedlíky s borůvkami a mákem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Kynuté ovocné knedle jsou u nás doma velkým favoritem. V zimním období je zpravidla plním kompotem. V tom letním zase čerstvým ovocem, které si pěstuji přímo na zahrádce. V kombinaci s nadýchaným těstem, máslem a mákem jsou skutečně neodolatelné. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.3.2025

Dokonale nadýchané kynuté knedlíky s borůvkami a mákem.

Kynuté ovocné knedle jsou u nás doma velkým favoritem. V zimním období je zpravidla plním kompotem. V tom letním zase čerstvým ovocem, které si pěstuji přímo na zahrádce. V kombinaci s nadýchaným těstem, máslem a mákem jsou skutečně neodolatelné. Autor: Jana Jančíková

40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
polohrubá mouka
1 ks
vejce
3/4 kostky
droždí
špetka
sůl
250 ml
teplé mléko
1 lžíce
olej
1 lžíce
rozpuštěné sádlo
1 lžíce
krupicový cukr

Dále:

podle chuti
ovoce
podle potřeby
máslo
podle potřeby
mák
podle chuti
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Ovocné knedle dělám ráda z tvarohového těsta podle tohoto receptu. Tentokrát jsem se však rozhodla vyzkoušet kynuté, které je nadýchané a velmi chutné. A udělala jsem opravdu dobře. Výsledek byl nad moje očekávání.

  1. Mléko mírně zahřejeme, přidáme do něj cukr a lžičku mouky, rozdrobíme droždí a počkáme, až vzejde kvásek.
  2. Ostatní suroviny na těsto dáme do mísy, přidáme kvásek a vypracujeme těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout alespoň na hodinu.
  3. Z vykynutého těsta postupně odebíráme menší kousky, které tvarujeme do kuliček a plníme ovocem – tentokrát jsem zvolila borůvky. Takto připravené knedlíky zakryjeme utěrkou a necháme je ještě alespoň 15 minut dokynout.
  4. Knedlíky následně připravujeme nad párou 10 až 11 minut. Do hrnce dáme vodu, pařáček potřený olejem a na něj knedlíky. Já jsem připravovala najednou 6 knedlíků, ale vše záleží na jejich velikosti.
  5. Každý knedlík propíchneme, aby z něj vyšla přebytečná pára, a můžeme podávat. My je máme doma rádi přelité máslem a posypané mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Kromě máku můžete na zdobení knedlíků použít i kakao, Granko nebo opraženou strouhanku. Pokud byste si nebyli jistí, zda jsou knedlíky hotové, první vždy rozkrojte. Podle toho poznáte, jestli vám stačí 10 minut, nebo je budete muset nad párou nechat déle.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář