NejRecept.cz Dezerty Nepečené dezerty Dokonalý krémový pomerančový dezert s mascarpone. Nemusíte ho péct ani chladit.
Dokonalý krémový pomerančový dezert s mascarpone. Nemusíte ho péct ani chladit.
Recept Dokonalý krémový pomerančový dezert s mascarpone. Nemusíte ho péct ani chladit.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Svěží, dobrý a velmi lehký. Přesně takový je tento citrusový dezert ve skleničkách, který je hotový během několika minut a okamžitě zažene chuť na sladké. Kromě toho má velkou výhodu v tom, že obsahuje vysoké množství vitamínu C, což je v chladném období plném chřipek více než vítané.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.1.2025

Dokonalý krémový pomerančový dezert s mascarpone. Nemusíte ho péct ani chladit.

Svěží, dobrý a velmi lehký. Přesně takový je tento citrusový dezert ve skleničkách, který je hotový během několika minut a okamžitě zažene chuť na sladké. Kromě toho má velkou výhodu v tom, že obsahuje vysoké množství vitamínu C, což je v chladném období plném chřipek více než vítané.

10 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny
4 – 5 ks
pomeranč
100 g
cukr
3 ks
středně velké vejce
50 g
kukuřičný škrob
1/4 lžičky
vanilkový extrakt
250 g
mascarpone
500 ml
smetana ke šlehání
1/4 lžičky
sůl
Postup receptu
Vytisknout
10 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Pomeranče můžete klidně nahradit mandarinkami, kterých máme doma po svátcích zpravidla velké množství. Pokud chcete, aby byl dezert co nejzdravější, můžete snížit množství cukru nebo ho nahradit medem či javorovým sirupem.

  1. Vajíčka rozbijeme do hrnce, přidáme cukr, vanilkový extrakt a sůl. Všechno promícháme, přilijeme šťávu z pomerančů (nechte si půl skleničky šťávy stranou) a vaříme na mírném ohni.
  2. V samostatné misce smícháme zbývající pomerančovou šťávu se škrobem a směs přilijeme do hrnce.
  3. Všechno důkladně mícháme, aby nevznikly hrudky. Když si všimneme, že pomerančová směs začíná houstnout (měla by připomínat pudink), stáhneme ji z ohně a necháme vychladnout.
  4. Smetanu vyšleháme pomocí mixéru a postupně k ní přidáme mascarpone.
  5. Pomerančový pudink mírně prošleháme a následně přidáme ke smetaně s mascarpone. Hotový krém dáme do misek nebo skleniček a servírujeme.

Pomerančovou pěnu můžete servírovat hned po přípravě. Nemusíte čekat, až ztuhne v lednici. Podávat ji můžete samostatně nebo dekorovanou trochou šlehačky. Při přípravě si dávejte pozor zejména na teplotu surovin – všechny, včetně pudinku, musí být studené, aby nevznikly hrudky.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář