Domácí borůvkový džem

Z 1 kg borůvek a 500 g kr. cukru připravíte chutný borůvkový džem. Samozřejmě cukru můžete ubrat, já měla pravé lesní borůvky, které byly velmi kyselé. Pokud máte ze své zahrady ty šlechtěné velké, tak ty budou určitě sladší. Určitě zkuste, pouze ovoce a cukr, stará klasická metoda vaření džemíku. Autor: Triniti

Přidal:, 19.7.2015
Kategorie: Borůvková, Džemy a marmelády, Zavařeniny
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Domácí borůvkový džem

Suroviny

1 kgborůvky
500 gkr. cukr

Postup přípravy

  1. Borůvky omyjeme a vložíme je do hrnce. Zasypeme kr. cukrem a necháme odstát 3 - 4 hodiny.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  2. Borůvky pustí šťávu. Hrnec položíme na sporák a přivedeme do varu. Vaříme asi 30 minut, mícháme a odstavíme. Odstraníme pěnu a navrstvíme do připravených sklenic. Pokud je potřeba, vařte déle, do požadované konzistence džemu.
  3. Sklenice důkladně uzavřeme a otočíme vzhůru nohama. Necháme zcela vychladnout.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Skladujeme na tmavém a chladném místě.