Domácí bylinkové máslo se solí

Tak i já jsem se pustila do výroby domácího másla, když už to v obchodě stojí tolik peněz a či vůbec je poctivě vyrobené ze smetany :) I když i tu smetanu kupujeme v obchodě a nevíme, jestli je to pravá smetana ke šlehání jako byla kdysi, ale tak jsem zkusila a mohu říci, že to máslo chutná mnohem lépe. Já jsem přidala i bylinky, tak máme bylinkové a abychom nemuseli ještě solit pomaštěný chlebíček, tak jsem přidala i sůl. Autor: Dvě v troubě

Přidal:, 18.9.2017
Kategorie: 15 minutovky, Chuťovky
Domácí bylinkové máslo se solí

Suroviny

2 bal.smetana ke šlehání (víc než 30%)
dle chutisůl
dle chutibylinky

Postup přípravy

  1. Na domácí máslo budete potřebovat smetanu ke šlehání, která by měla mít víc, než 30%. Pak už postačí jen robot, ruční šlehač nebo i ponorný mixér.
  2. Já jsem máslo dělala ze 2 kelímků smetany, tedy z 500 ml, a získali jsme 213 g másla a nějaké podmáslí.
  3. Obsah kelímku vlijte do mísy od robota a začněte šlehat. Šlehejte cca 10 minut. V průběhu té doby se začne oddělovat podmáslí. Jakmile se vám začne máslo zdát dostatečně hutné, vyklopte ho do cedníku vyloženým plátýnkem a slijte podmáslí.
  4. Pak máslo hněťte pod proudem studené vody na prkénku, aby se vyloučily zbytky syrovátky a to asi 3x. Z másla by měla téct čistá voda.
  5. Pokud máslo nedáte pod studenou vodu, může se stát, že zhořkne. My to neudělali a nestalo se tak. Ale voda je jistota :).
  6. Do másla můžete také přidat sůl a bylinky.

Zdroj: Dvě v troubě