NejRecept.cz Dorty Domácí karamel do krémů, palačinek, bonbónů
Domácí karamel do krémů, palačinek, bonbónů
Recept Domácí karamel do krémů, palačinek, bonbónů
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Coolinarika

Můžete ho použít do krému, jako nádivku do palačinek, jako toping, do bonbónů, kamkoli kde se vám to hodí. Vynikající domácí karamel.

NejLucka NejLucka    ·   28.1.2016

Domácí karamel do krémů, palačinek, bonbónů

Můžete ho použít do krému, jako nádivku do palačinek, jako toping, do bonbónů, kamkoli kde se vám to hodí. Vynikající domácí karamel.

Suroviny
200 g
kr. cukru
200 ml
smetana ke šlehání
1 lžička
vanilková esence
špetka
sůl
Postup receptu
Vytisknout
  1. Připravíme si hlubší pánev, do které nasypeme 200 g kr. cukru. Za stálého míchání na mírném ohni necháme cukr roztát. Když se roztál, přestaneme míchat a počkáme, dokud se cukr zbarví do zlata. Nenechte cukr skramelizovať do hněda, jinak bude karamel velmi hořký a to nechceme.
  2. Smetanu ohřejeme (pouze trochu, nemá být příliš horká) a nalijeme ji do horkého karamelu. Dáváme pozor, hmota začne pořádně bublat.
  3. Na nízkém až středně velkém plameni hmotu vaříme, dokud nezhoustne. Nakonec přidáme špetku soli a vanilkovou esenci. Dobře promícháme a necháme vychladnout.
  4. Pokud karamel nepoužijete hned, skladujeme ho v lednici po dobu 1 týdne.
  5. Podáváme s ovocem, do palačinek, případně do máslových krémů, kde sladké kondenzované mléko z plechovky nahradíte tímto karamelem.

Zdroj: Coolinarika

Komentáře k receptu
Maestra    ·   11.4.2021   ·   Odpovědět   ·  

Skvělý recept. Doporučuji

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář