Domácí karamel do krémů, palačinek, bonbónů

Můžete ho použít do krému, jako nádivku do palačinek, jako toping, do bonbónů, kamkoli kde se vám to hodí. Vynikající domácí karamel.

Přidal:, 28.1.2016
Kategorie: Dorty, Dezerty, Koláče, cukroví, Tipy a triky
Recept Domácí karamel do krémů, palačinek, bonbónů

Suroviny

200 gkr. cukru
200 mlsmetana ke šlehání
1 lžičkavanilková esence
špetkasůl

Postup přípravy

  1. Připravíme si hlubší pánev, do které nasypeme 200 g kr. cukru. Za stálého míchání na mírném ohni necháme cukr roztát. Když se roztál, přestaneme míchat a počkáme, dokud se cukr zbarví do zlata. Nenechte cukr skramelizovať do hněda, jinak bude karamel velmi hořký a to nechceme.Tip: 33 receptů na slané a sladké rolády, které si můžete připravit na Vánoce nebo Velikonoce
  2. Smetanu ohřejeme (pouze trochu, nemá být příliš horká) a nalijeme ji do horkého karamelu. Dáváme pozor, hmota začne pořádně bublat.
  3. Na nízkém až středně velkém plameni hmotu vaříme, dokud nezhoustne. Nakonec přidáme špetku soli a vanilkovou esenci. Dobře promícháme a necháme vychladnout.Tip: Sbírka 12 nejlepších punčových zákusků, které můžete připravit na Velikonoce
  4. Pokud karamel nepoužijete hned, skladujeme ho v lednici po dobu 1 týdne.
  5. Podáváme s ovocem, do palačinek, případně do máslových krémů, kde sladké kondenzované mléko z plechovky nahradíte tímto karamelem.Tip: Velikonoční tlačenka se salámem a zeleninou

Zdroj: Coolinarika