NejRecept.cz Pečivo Chléb Domácí kváskový chlebík z piva nebo podmáslí
Domácí kváskový chlebík z piva nebo podmáslí
Recept Domácí kváskový chlebík z piva nebo podmáslí
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Haanka    ·   8.7.2018

Domácí kváskový chlebík z piva nebo podmáslí

Milujeme domácí pečivo. Neskutečně chutné, neskutečně voňavé a další výhoda je ta, že tento chlebík vydrží i celý týden, samozřejmě pouze v případě, že se do něj nepustí celá rodina a nezůstanou po něm ani omrvinky. Darmo kváskovaní je dar, který nám mohli svěřit naše mamky, jim zase jejich mamky a takto se to postupně učilo z generace na generaci. Jen co vystydne, dáme si ho s romadůrem. Autor: Haanka

820 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny
50 g
kvásek z lednice
150 g
žitné celozrnné mouky
180 ml
voda
100 g
žitné mouky
100 g
špaldové mouky
300 g
hl. mouky
2 ČL
soli
1 ČL
chlebového kořeni
150 ml
piva nebo podmáslí
150 ml
vody
Postup receptu
Vytisknout
  1. 50 g kvásku z lednice rozkvasit 150 g žitné celozrnné mouky a 180 ml vody.
  2. Po 10-12 hod. si vezmu zase zpátky těch 50 g do ledničky a do vetšiho množstvi se přidá... 100 g žitné mouky, 100 g špaldové mouky, 300 g hl. mouky, 2 ČL soli, 1 ČL chlebového kořeni, 150 ml piva nebo podmáslí, 150 ml vody, zadělat, nechat 2 hod. kynout.
  3. Po 40ti minutách párkrat přeložit a pak ješte kynout 2 hod. v ošatce.
  4. Troubu rozehřát na 250 s dvěma plechy, jeden na chleba a druhý na dně na vařicí vodu, tu tam vliju hned jak vložím do trouby chleba a pak hned troubu zavřu, ať se dlouho nevětrá.
  5. Na 250 peču 10 minut a pak na 190 ještě 30 minut.

Můj blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář