Domácí kváskový chlebík z piva nebo podmáslí

Milujeme domácí pečivo. Neskutečně chutné, neskutečně voňavé a další výhoda je ta, že tento chlebík vydrží i celý týden, samozřejmě pouze v případě, že se do něj nepustí celá rodina a nezůstanou po něm ani omrvinky. Darmo kváskovaní je dar, který nám mohli svěřit naše mamky, jim zase jejich mamky a takto se to postupně učilo z generace na generaci. Jen co vystydne, dáme si ho s romadůrem. Autor: Haanka

Přidal:, 8.7.2018
Kategorie: Pečivo
Čas přípravy:
Čas vaření:
Domácí kváskový chlebík z piva nebo podmáslí

Suroviny

50 gkvásek z lednice
150 gžitné celozrnné mouky
180 mlvoda
100 gžitné mouky
100 gšpaldové mouky
300 ghl. mouky
2 ČLsoli
1 ČLchlebového kořeni
150 mlpiva nebo podmáslí
150 mlvody

Postup přípravy

  1. 50 g kvásku z lednice rozkvasit 150 g žitné celozrnné mouky a 180 ml vody.
  2. Po 10-12 hod. si vezmu zase zpátky těch 50 g do ledničky a do vetšiho množstvi se přidá... 100 g žitné mouky, 100 g špaldové mouky, 300 g hl. mouky, 2 ČL soli, 1 ČL chlebového kořeni, 150 ml piva nebo podmáslí, 150 ml vody, zadělat, nechat 2 hod. kynout.
  3. Po 40ti minutách párkrat přeložit a pak ješte kynout 2 hod. v ošatce.
  4. Troubu rozehřát na 250 s dvěma plechy, jeden na chleba a druhý na dně na vařicí vodu, tu tam vliju hned jak vložím do trouby chleba a pak hned troubu zavřu, ať se dlouho nevětrá.
  5. Na 250 peču 10 minut a pak na 190 ještě 30 minut.

Můj blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL