Domácí máslo ze sladké a zakysané smetany

Přidal: NejLucka, 4.2.2016
Kategorie: Chuťovky, Tipy a triky
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Už jste někdy zkoušeli připravit domácí máslo? Pokud ne, vyzkoušejte máslíčko ze zakysané a sladké smetany, které je tak jednoduché na přípravu, že ho zvládne i začínající pekařka/kuchařka.
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Přidal: NejLucka, 4.2.2016
Kategorie: Chuťovky, Tipy a triky
SUROVINY
500 mlsladká smetana
300 mlzakysaná smetana
2 gsůl (nemusí být)
- Z uvedených surovin připravíte máslo o hmotnosti 250 - 300 g. Obě smetany musí být co nejchladnější, proto je vyjmeme z ledničky až těsně před šleháním.
- Vodu dáme vařit a následně ji necháme vychladnout na maximálně 10 stupňů.
- Ve větší misce smícháme sladkou a zakysanou smetanu. Mícháme mixérem na střední rychlosti, dokud se smetana nesrazí (začne se oddělovat tuk od kapaliny - trvá to cca 20 minut, buďte trpělivý :) a pokud se vám přehřívá mixér, dejte si přestávku po 10 minutách).
- To co se začalo oddělovat od kapaliny přendáme do druhé misky a pořádně to připravenou vodou plákáme (mácháme) - pomáháme si vařečkou. Myjeme vodou, dokud nebude voda čistá.
- Pokud budeme mýt naposled, přidáme i sůl, pokud máte rádi slanější máslo, pokud ne, sůl nepřidáváme. Sůl dodává máslu i obrannou schopnost vůči plísni, proto vydrží v chladničce mnohem déle.
- Zůstane nám čistá hrudka másla, kterou skladujeme v uzavíratelné nádobě v chladničce.
Zdroj: Coolinarika
KOMENTÁŘE K RECEPTU