Domácí máslo ze sladké a zakysané smetany

Už jste někdy zkoušeli připravit domácí máslo? Pokud ne, vyzkoušejte máslíčko ze zakysané a sladké smetany, které je tak jednoduché na přípravu, že ho zvládne i začínající pekařka/kuchařka.

Přidal:, 4.2.2016
Kategorie: Chuťovky, Tipy a triky
Recept Domácí máslo ze sladké a zakysané smetany

Suroviny

500 mlsladká smetana
300 mlzakysaná smetana
2 gsůl (nemusí být)

Postup přípravy

  1. Z uvedených surovin připravíte máslo o hmotnosti 250 - 300 g. Obě smetany musí být co nejchladnější, proto je vyjmeme z ledničky až těsně před šleháním.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Vodu dáme vařit a následně ji necháme vychladnout na maximálně 10 stupňů.
  3. Ve větší misce smícháme sladkou a zakysanou smetanu. Mícháme mixérem na střední rychlosti, dokud se smetana nesrazí (začne se oddělovat tuk od kapaliny - trvá to cca 20 minut, buďte trpělivý :) a pokud se vám přehřívá mixér, dejte si přestávku po 10 minutách).Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. To co se začalo oddělovat od kapaliny přendáme do druhé misky a pořádně to připravenou vodou plákáme (mácháme) - pomáháme si vařečkou. Myjeme vodou, dokud nebude voda čistá.
  5. Pokud budeme mýt naposled, přidáme i sůl, pokud máte rádi slanější máslo, pokud ne, sůl nepřidáváme. Sůl dodává máslu i obrannou schopnost vůči plísni, proto vydrží v chladničce mnohem déle.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  6. Zůstane nám čistá hrudka másla, kterou skladujeme v uzavíratelné nádobě v chladničce.

Zdroj: Coolinarika