NejRecept.cz Nápoje Sirupy, šťávy a likéry Domácí mátový sirup s citronem a limetkou
Domácí mátový sirup s citronem a limetkou
Recept Domácí mátový sirup s citronem a limetkou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Domácí mátový sirup z první letošní mladé voňavé máty je už v lahvích a nemůžu být nadšenější. Má nádhernou vůni, skvělou chuť a krásnou barvu. Dá se použít na desítky způsobů. Já ho miluji v domácích limonádách, ale perfektní je i v různých dezertech.

siky.silvia siky.silvia    ·   22.5.2025

Domácí mátový sirup s citronem a limetkou

Domácí mátový sirup z první letošní mladé voňavé máty je už v lahvích a nemůžu být nadšenější. Má nádhernou vůni, skvělou chuť a krásnou barvu. Dá se použít na desítky způsobů. Já ho miluji v domácích limonádách, ale perfektní je i v různých dezertech.

40 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny
1 vědro
mladá máta
2 l
převařená vychladlá voda
1 a 1/2 kg
krystalový cukr
2 ks
citron
1 ks
limetka
2 lžičky
kyselina citronová
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Domácí sirupy se nedají srovnat s těmi kupovanými. Mají mnohem výraznější a přirozenější chuť, která skvěle doplňuje limonády, dezerty či různé horké nápoje. Mně se osvědčily i v čajích. Kromě mátového často dělám i bezový, na který používám tento recept.

  1. Natrhanou mátu opláchneme, přetřídíme a zbavíme všech nečistot. Zalijeme ji převařenou vychladlou vodou a přidáme citronovou šťávu a na kolečka nakrájenou limetku. Směs přikryjeme, přemístíme na chladné místo a necháme odpočívat alespoň 24 hodin.
  2. Druhý den mátu důkladně vyždímáme. Pokud se bojíte, že by se v sirupu mohly nacházet drobné kousky lístků, vylouhovanou vodu ještě přeceďte – ideálně přes gázu.
  3. Do vylouhované vody přidáme cukr a dáme na oheň. Přivedeme k varu a přisypeme kyselinu citronovou. Pokud chcete, aby byl výsledný sirup čirý, během vaření sbírejte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
  4. Sirup povaříme (přibližně 5 až 10 minut) a následně var stabilizujeme – to znamená, že se ujistíme, že se sirup vaří, ale jen velmi jemně. Poté ho ještě horký začneme plnit do lahví.
  5. Po přibližně 10 sekundách lahve uzavřeme a zabalíme do deky, kde je necháme vychladnout.

Po vychladnutí sirup umístěte na tmavé a chladné místo, kde vám vydrží dlouhé měsíce. Já z něj nejraději dělám domácí limonádu, do které přidám plátky citronu, lístky máty a kostky ledu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář